Европейски молекулярни биолози установиха, че коронавирусът прониква в клетката на

...
Европейски молекулярни биолози установиха, че коронавирусът прониква в клетката на
Коментари Харесай

Коронавирусът прониква в клетката на мозъка, използвайки белтък

Европейски молекулярни биолози откриха, че коронавирусът прониква в клетката на мозъка, употребявайки белтъка невропилин-1, оповестява ТАСС.Агенцията цитира изследване, оповестено в електронната библиотека bioRxiv.

" Получихме първите доказателства, че новият ковид може да проникне в мозъка освен посредством рецептора ACE2, само че и посредством невропилин-1. Този белтък се създава от всички нервни кафези на обонятелния епител и по всяка възможност служи за основна врата за навлизане в нервната система ", пишат откривателите.

Екипът на проф.Микаел Симонс от Мюнхенския софтуерен институт в съдействие с френски сътрудници разгледал обширно какви типове клетъчни рецептори могат да взаимодействат с ковид.

Подобни свойства се оказало че имат два белтъка - невропилин-1 и невропилин-2. Те се срещат в огромни количества на повърхността на някои типове нервни кафези, включително и в обонятелните рецептори на носа.

Биолозите създали самобитни " отливки " на ковид, съдържащи в себе си светещи молекули и с тях заразили клетъчни култури, изработващи невропилин-1, само че без да създават белтъка ACE2, който до момента се смяташе за основния " проводник " на SARA-CoV-2 в организма.

Опитите потвърдили, че вирусът фактически прониквал в клетките, употребявайки невропилина. Учените съумели да преустановят това навлизане, като блокирали работата на въпросния белтък, употребявайки синтетични антитела.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР