Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да

...
Европейски изследователи разкриха, че богатата на калий храна може да
Коментари Харесай

Тази храна пази жените от инфаркт и сърдечно-съдови заболявания

Европейски откриватели разкриха, че богатата на калий храна може да защищити дамите от инфаркт и сърдечно-съдови болести, оповестява „ Geo News “, съобщи БГНЕС.

Храните с високо наличие на калий включват сьомга, банани и авокадо, които също по този начин могат да понижат отрицателното влияние на солта.

" Добре знае се, че високата консумация на сол се свързва с нараснало кръвно налягане и нараснал риск от инфаркт и инсулт ", споделя създателят на проучването професор Лифърт Фогт от медицинските центрове на Амстердамския университет, Нидерландия, в известие за медиите.

" Здравните препоръки са ориентирани към ограничение на приема на сол, само че това е мъчно постижимо, когато храната ни включва модифицирани храни. Калият оказва помощ на организма да отделя повече натрий с урината. В нашето изследване калият в храната е обвързван с най-големите изгоди за здравето при дамите. "

За задачите на изследването в Норфолк, Обединеното кралство, сред 1993 и 1997 година са набрани 24 963 доброволци на възраст от 40 до 70 години. Участниците са интервюирани за метода им на живот, откривателите мерят кръвното им налягане и вземат проба от урината, с цел да изследват приема на натрий и калий. Въпреки че в изследването са взели участие както мъже, по този начин и дами, откривателите са открили, че с увеличението на потреблението на калий при дамите кръвното налягане понижава. Това обаче е било потвърдено единствено при дамите с висок банкет на натрий.

" Резултатите демонстрират, че калият оказва помощ за опазване на здравето на сърцето, само че че дамите имат по-голяма изгода от мъжете ", споделя професор Фогт. " Връзката сред калия и сърдечно-съдовите събития беше една и съща без значение от приема на сол, което допуска, че калият има и други способи за отбрана на сърцето с изключение на увеличението на отделянето на натрий. "

При следенето съвсем 20 години по-късно 55% от участниците са били в болница или са умряли заради сърдечно-съдово заболяване. При разбора откривателите откриват, че при хората с най-голям банкет на калий измежду участниците рискът от сърдечно-съдово заболяване е бил с 13% по-нисък спрямо тези с по-нисък банкет.

" Нашите открития демонстрират, че здравословната за сърцето храна надвишава ограничението на солта и покачва наличието на калий ", споделя професор Фогт.

" Хранителните компании могат да оказват помощ, като заменят общоприетата сол на основата на натрий с различна калиева сол в модифицираните храни. Освен това всички би трябвало да даваме преимущество на пресните, непреработени храни, защото те са богати на калий и небогати на сол. "

Изследването е оповестено в списание „ European Heart Journal “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР