Европейски фермери спират производството тази зима заради високите цени на

...
Европейски фермери спират производството тази зима заради високите цени на
Коментари Харесай

Поредните жертви на енергийната криза: Фермери в Европа спират производството през зимата

Европейски фермери стопират производството тази зима поради високите цени на силата. Новината е следващият удар за световното доставяне с храни, където към този момент има рецесия.

Европа е изправена пред евентуален дефицит на сила тази зима, тъй като страните в района към момента са мощно подвластни от Русия за природен газ. Русия затвори най-големия водопровод до Европа, базирайки се на механически проблеми, заради глобите след нахлуването в Украйна. Европейски Съюз пък възнамерява цялостна възбрана за импорт на съветски нефт тази зима. Това докара до голям скок на цените на природния газ, които се покачваха още преди войната на фона на възстановяващото се търсене след облекчение на пандемичните ограничавания, написа Business Insider.
 Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа
Пресъхнали реки, гладуващи животни и разорени фермери: жертвите на сушата в Европа

Горските пожари, които са към този момент из целия континент унищожават огромни територии гори

Енергията е нужна през целия развой на произвеждане на храни, a фермерите и производителите на храни усещат напрежението от горещите цени с известно прекъсване или закъснение на производството през по-студените месеци.

Водещият шведски производител на домати Nordic Greens Trelleborg съобщи, че няма да засажда зимна годишна продукция тази година, тъй като ще бъдр на загуба, поради настоящите цени на електрическата енергия, заяви вестник Afton Bladet. Nordic Greens към този момент бяха замразили цените на доматите по-рано през годината, когато цените на електрическата енергия бяха по-ниски, изясни мениджърът на обекта на компанията Миндаугас Красаускас. Това е първият път, когато компанията стопира производството.

Съюзът на фермерите в Европейски Съюз Copa-Cogeca разгласи, че секторите на млечните артикули и хлебните произведения са най-засегнати от скока на цените на горивата, защото процесите за пастьоризация и произвеждане на мляко на прахуляк употребяват доста сила, написа Insider, цитирайки Financial Times.

Това увеличи цените на маслото и млякото на прахуляк, които са се повишили надлежно с 80% и 55% в края на август по отношение на миналата година, съгласно Европейската комисия.

Междувременно някои оранжерии в Холандия, които контролират температурите за развъждане отвън сезона, изключват или понижават индустриалните площи тази зима заради скъпите цени на горивата, заяви Reuters. Холандия е вторият по величина експортьор на селскостопански артикули в света след Съединени американски щати, тъй че намаляването на селскостопанската продукция би засегнало доставките на плодове, зеленчуци и цветя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР