Европейски дипломати взеха отношение по кризата в отношенията между Сърбия

...
Европейски дипломати взеха отношение по кризата в отношенията между Сърбия
Коментари Харесай

Европа призова за диалог и сдържаност в кризата между Сърбия и Косово

Европейски дипломати взеха отношение по рецесията в връзките сред Сърбия и Косово, която продължава втора седмица. Тя беше предизвикана от въвеждането на краткотрайни регистрационни табели за сръбски коли при влизане в Косово. Последваха бурни митинги на косовските сърби и скупчване на военни по границата.

Призиви за деескалация на фона на напрежение и засилено въоръжено наличие по границата сред Сърбия и Косово.

Сърбия увеличи бойната подготвеност на армията си. Над граничния пункт " Ярине " прелитат сръбски изтребители, а на два километра от границата са ситуирани сръбски БТР-и. Според Белград заповедта е в отговор на разполагането на косовски спецчасти там, което Сърбия пояснява като провокация.

" Белград желае диалози, тъй като нашата цел е да пазиме мира и стабилността, да пазиме живота на сърбите и тяхната сигурност ", съобщи сръбският министър на защитата Небойша Стефанович.

Обяснението на Прищина е, че специфичните елементи имат задача да управляват потока от влизащи коли. Косовският министър председател Албин Курти свика Съвета за сигурност, откакто два офиса на вътрешното министерство наоколо до сръбската граница бяха нападнати, а център за регистрация на транспортни средства - опожарен.

От Европа пристигнаха апели за разговор, деескалация и въздържаност.

" Пътят напред значи деескалация, тъй като протичащото се сега не е положително нито за хората в Косово, нито за хората в Сърбия и за целия район ", сподели представителят на Жозеп Борел Петер Стано.

Кризата в връзките сред Прищина и Белград породи, откакто на 20 септември косовски служители на реда започнаха да смъкват табелите на сръбски коли и да изискват краткотрайни регистрационни номера за транспортните средства, влизащи от Сърбия. Същите реципрочни ограничения Белград ползва от 10 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР