Европейски борд, който да наблюдава независимостта на медиите в ЕС.

...
Европейски борд, който да наблюдава независимостта на медиите в ЕС.
Коментари Харесай

Европейски борд ще наблюдава независими ли са медиите

Европейски ръб, който да следи независимостта на медиите в Европейски Съюз. Това е заложено в новия акт за медийните услуги в Общността, който ще се дебатира на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Бордът ще бъде самостоятелен даже от Европейската комисия.

За да получат статут, доставчиците на медийни услуги би трябвало да дават отговор на 3 критерия, заяви докладчикът на акта – евродепутатката Забине Ферхайен. За тази цел структурата на собствеността би трябвало да е транспарантна, доставчикът – публицистично самостоятелен от всички  институции, партии, трети страни и частни съдействия, и да е обект на наблюдаване от народен орган.

Съдържанието не би трябвало да се създава от изкуствен интелект, а в случай че това се прави, би трябвало да има надзор на индивида и редактиране от него, преди да се качи онлайн. Името и отговорностите на създателя би трябвало да се разгласяват, като цялата тази информация би трябвало да е налична. В случай на нарушаване на разпоредбите, доставчикът има 24 часа, с цел да смъкна наличието. 24 часа са взети от законодателството, което към този момент имаме и което се отнася за терористично наличие онлайн. Смятам, че законното медийно наличие не би трябвало да се третира по-зле “, сподели още Ферхайен.

Докладчикът за европейския цифров акт Кристел Шалдемьозе пък уточни:

„ Вярвам, че медиите се нуждаят от особено отношение и го споделям непосредствено – не Илон Мъск и Марк Зукърбърг са тези, които би трябвало да вземат решение какво наличие би трябвало да има даден вестник или телевизия. “

Същевременно Ферхайен призна, че в медийния акт не са заложени наказания, в случай че медийният снабдител откаже да смъкна съответно наличие. Тя обаче акцентира, че в него е заложено правото на разнообразно медийно наличие на страните-членки и в случай че то е нарушено, то тогава са нарушени договорите на Европейски Съюз и Комисията има право да се намеси.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР