Европейската змиорка (Anguilla anguilla L 1578) е най-скъпата сладководна риба

...
Европейската змиорка (Anguilla anguilla L 1578) е най-скъпата сладководна риба
Коментари Харесай

Най-скъпата европейска сладководна риба заплува в Дунав

Европейската змиорка (Anguilla anguilla L 1578) е най-скъпата сладководна риба в Европа, а пазарът има голям капацитет – безусловно всеки създаден кг ще бъде изкупен. Това съобщи пред Investor.bg доктор Георги Атанасов от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, представител за България на SEG (Sustainable Eel Group – група за отбрана на популацията на европейската змиорка).
95% от популацията на типа е унищожена поради несъразмерен улов и замърсяване и след подхванати ограничения за отбрана занапред стартира да се възвръща.
В началото на май хиляди избавени змиорки от застрашения тип заплуваха в Дунав. Преди това през февруари митничари задържаха на Летище София скъп зарибителен материал – над звук или милиони екземпляри - с направление Малайзия, оповестени в документите като "шаран и толстолоб за зарибяване ".
Видът е под протекция и зарибителен материал може да се транспортира от една страна на Европейски Съюз в друга, само че не и към Азия, където европейската змиорка е скъп деликатес, обясни Георги Атанасов.
Най-големите производители и потребители на европейска змиорка в Европа са Холандия, Дания, Италия, Гърция, Франция, Германия, Швеция и други страни.
Големият риск за типа е комплицираният цикъл на възпроизводство и несполучливите до момента опити зарибителен материал да бъде отгледан изкуствено в аквафермите, разяснява доктор. Атанасов. Възрастните екземпляри прекарват по 5 – 10 години в европейските реки и езера, които са свързани с Атлантическия океан, Черно море и Средиземно море. След това те мигрират и изминават хиляди километри, с цел да хвърлят хайвера си в Саргасово море.
Неподвижните и транспарантни ларви се придвижват за към една година с топлото течение Гълфстрийм назад към Европа и медувременно се развиват до етапа стъклена змиорка.
В тази фаза стартира уловът им край крайбрежията на Франция, Португалия, Испания, Англия и Италия, а змиорките отиват в аквафермите.
В България са останали единични екземпляри в Дунав, а по Струма и Марица са изчезнали поради човешката активност.
Част от разпоредбите за отбрана на типа са въведени като резултат от активността на европейската научна организация SEG, която си е сложила за цел възобновяване на европейската змиорка посредством резистентен улов от лицензирани компании. В резултат към този момент има данни за повишаване на популацията.
„ Според учените 1,3 милиарда стъклени змиорки се придвижват годишно към европейските води. Основно през Бискайския залив те се пробват да доближат реките, където да се развият, преди да поемат назад към Саргасово море. Само 4% попадат в аквафермите, където се отглеждат една – две години. 3% се употребяват за възобновяване на запасите “, разяснява ръководителят на SEG Андрю Кер.
В момента изкупната цена от фермите е над 14 евро за кг, а в комерсиалната мрежа да вземем за пример в Германия 200 грама пушена змиорка се продават за 17 евро (85 евро за килограм), разяснява Георги Атанасов.
Той уточни, че всяка акваферма, която отглежда змиорки, е задължена да поеме част от отговорността за типа и връща част от екземплярите в реките. Това дава късмет да се възродят действия като улова и аквакултурите.
В България по рибарската стратегия беше изработен опит за развъждане на змиорки, само че фермата беше затворена.
Заловената на летището пратка със зарибителен материал не е първата, само че за първи път екземпляри оживяват и се връщат назад в природата. От митницата змиорките бяха предадени на Института по рибни запаси във Варна, само че заради липса на размер в Аквариума бяха отгледани в частен разплодник в Добрич.
Със съдействието на SEG и Министерството на околната среда и водите пък беше обезпечена храна – хайвер от тресчица, импорт от Холандия. В началото на май в Дунав бяха пуснати 70 кг от предпазения тип или оживелите към 150 хиляди екзепляра.
Разрешение и рекомендации за стартирането на змиорките даде Институтът по биоразнообразие и екосистемни проучвания към Българска академия на науките, само че откакто учените потвърдиха, че екземплярите не са носители на паразити и фактически са локален за страната тип.
Според доктор. Атанасов има смисъл в България да се влага във ферми за змиорки, а колкото и кг да се произведат ще бъдат изкупени за западноевропейския пазар, където има дефицит. Той е безапелационен, че типът е с голям пазарен капацитет.
В същото време Андрю Кер акцентира, че SEG работи с Европол и Интерпол против трафика от Бискайския залив към Китай. И добавя, че по данни на Европол годишният трафик на стъклени змиорки е 100 тона или от 300 до 350 млн. езкемпляра. Това съществено подкопава напъните на SEG да възвърне запасите.
Печалбата от трафика е голяма – всяка змиорка коства към 1 евро, когато напуща Европа, а откакто е отгледана в в Китай, цената й нараства десетократно. Така трафикът се прави оценка на към 3 милиарда евро и води до най-голямата облага от закононарушения против дивата природа.
Ограничената и следена търговия не вреди на типа, за разлика от трафика. Аквафермите са поели отговорността да купуват зарибителен материал единствено от веригата на SEG, като съблюдават виновни практики при развъждането при цялостно следене, акцентира Андрю Кер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР