Европейската външна политика отдавна е политика на реакцията, а не

...
Европейската външна политика отдавна е политика на реакцията, а не
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Темата за външната политика на България липсва в публичния дебат

Европейската външна политика от дълго време е политика на реакцията, а не на самодейността, съобщи Илияна Йотова пред участниците в Българско учебно заведение за политика

Темата за българската външна политика свети със своето неявяване в обществения спор. Темата не е измежду водещите и в предизборната акция. Често България търпи непознати решения, а не се пробва да бъде пълноценна част от процеса по взимане на решения на европейско и на международно равнище. Тази теза изрази вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на заключителния курс Национална стратегия „ Управленски умения “ на Българско учебно заведение за политика „ Димитър Паница “.

В ревюто си Йотова прегледа българската външна политика в подтекста на участието в Европейския съюз и НАТО. „ Безспорно като част от тези съюзи България е пълноправен член и взе участие във вземането на решения. Но страната ни би трябвало да има по-силна и по-категорична позиция, да приказва с по-висок глас, а не да извършва непознати решения “, уточни вицепрезидентът.

По отношение на европейската външна политика Йотова беше безапелационна, че тя от дълго време се е трансформирала от политика на самодейността в политика на реакцията. „ Това се вижда изключително в спешни обстановки, когато Европа избира декларативната дипломация “, съобщи вицепрезидентът и уточни войната в Украйна като образец за неналичието на потенциал на Европейски Съюз да предотвратява и въздейства върху ръководството на спорове. „ Кризата се разви в сърцето на Стария континент в район, на който е дадено европейско съдействие и който непосредствено заплашва европейската сигурност. Към Украйна бяха признати доста задължения, само че Европа не трансформира уговорката във въздействие, както и във връзка с Грузия и Молдова “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи, че България е можело да има ярка роля при започване на спора, и напомни предлагането на президента Румен Радев да бъдем медиатори за мир. „ Вместо това войната в Украйна раздели българското общество и се трансформира във вътрешнополитически проблем. Вместо въздействие и отстояване на позиции на открито, войната повлия на вътрешнополитическите процеси у нас “, съобщи Илияна Йотова.

В ревюто си Йотова подчертава върху така наречен икономизация на външната политика, като даде образец с енергийната взаимозависимост от Русия. „ Доколко външната политика може да се води по класическия метод, изобщо допустимо ли е това или икономическите ползи и зависимости диктуват интернационалните връзки?! На път сме да допуснем в най-големия фактор в интернационален проект да се трансформира „ Газпром “, уточни вицепрезидентът. „ В България рецесията с газовите доставки се прерасна в политически въпрос – за или срещу Русия, който се изостря по време в предизборната акция, като се употребява най-много от тези, които няма какво друго да предложат “, съобщи Илияна Йотова.

Като главен аспект на българската и европейската външна политика, вицепрезидентът открои политическото разширение на Европейския съюз, в частност европейската вероятност на Република Северна Македония и връзките й с България. Йотова още веднъж акцентира, че всеки, който желае да бъде част от европейското семейство, би трябвало да схваща, че то не е нито банка, нито донор, а независимост и отбрана на човешки права. „ Искаме гаранции за правата на македонските българи, за същинско добросъседство, почитание на историята “, уточни вицепрезидентът и открои като триумф на българската външна политика отстояването на българската позиция за вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. „ Това е образец по какъв начин съумяваме, когато работим дружно всички институции и политически партии “, сподели тя.

„ Разширяването на Европейски Съюз към Западните Балкани визира и различен главен въпрос – Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово. Този възел може да бъде развързан единствено при ясна вероятност за тази страни и знакът би трябвало да пристигна точно от Европейски Съюз, в противоположен случай те постоянно ще останат конфликтни точки “, съобщи Илияна Йотова.

За следващ път вицепрезидентът посочи нуждата от мощ и водачество измежду европейските политици. „ Сега задачата пред европейците е да успеем да претворим своята отбранителна и външна политика от думи в действителност, а за какво не и да създадем механизъм за попречване на борбата “, уточни Йотова. Вицепрезидентът уточни, че външната политика е тясно обвързвана с политиката за сигурност, и подчертава върху тематиката за миграционната политика на Европейски Съюз, която не може към този момент осем години да откри съответно решение.

Поставените от вицепрезидента въпроси станаха предмет на оживена полемика.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР