Европейската централна банка влиза в нова ера. Институцията обяви своите

...
Европейската централна банка влиза в нова ера. Институцията обяви своите
Коментари Харесай

ЕЦБ увеличава лихвите по депозитите за първи път от 11 години

Европейската централна банка влиза в нова епоха. Институцията разгласи своите проекти за увеличение на лихвените проценти по депозити през идващия месец за първи път от 11 години насам. За да приготви тази крачка, банката удостовери, че прекратява от 1 юли дългогодишната си стратегия за изтичане на милиарди евро в стопанската система на еврозоната посредством изкупуване на облигации.

В елементи, Управителният съвет е взел решение на съвещанието си на 21 юли да усили водещите лихви с 25 базисни пункта.(0.25%)

В по-далечна вероятност ЕЦБ чака още веднъж да увеличи главните лихвени проценти през септември. Размерът на това покачване на лихвените проценти ще зависи от обновената средносрочна вероятност за инфлацията.

Ако средносрочната вероятност за инфлацията остане непроменена или се утежни, ще бъде подходящо въвеждане на по-голямо нарастване на съвещанието през септември, показва ЕЦБ, което е сигнал, че тогава може да увеличи главните си лихви с 50 базисни пункта.

ЕЦБ понижи прогнозата си за растежа на еврозоната до 2.8% през 2022 година и 2.1% през 2023 година, защото съветската инвазия в Украйна внася безпорядък на международната стопанска система.

В цялата еврозона инфлацията изпревари упованията на икономистите. Годишният ритъм на цените се увеличи до 8.1% през май, което е най-голям връх от основаването на евровалутата през 1999 година Политиците бяха подтикнати към по-бързи дейности против инфлацията, които се разпалват от войната в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР