Европейската централна банка след заседанието си в четвъртък не промени

...
Европейската централна банка след заседанието си в четвъртък не промени
Коментари Харесай

Марио Драги: Възстановяването на икономиката е стабилно и всеобхватно

Европейската централна банка след съвещанието си в четвъртък не промени базовата рента по рефинансирането (т.нар. " репо рента " ), оставяйки я на нулево ниво, се споделя в известието на ЕЦБ.

Ставката на ЕЦБ по депозитите също се резервира на равнище минус 0,4%, а лихвената ставка на лихвите по заемите - на равнище 0,25%.

Днешните решения съответстваха с упованията на анализаторите и пазарите.

Основните формулировки в изказването на регулатора резервират духа си, както и размерът на стимулиращата парична стратегия.

Още на съвещанието си през октомври 2017 година управлението на ЕЦБ взе решение да продължи програмата количествени облекчения - за изкупуване на активи (QE) до септември 2018 година. Но при намаляване на месения размер на изкупуваните активи от 60 на 30 милиарда евро след януари.

Днес ЕЦБ удостовери, че има желание да продължава да купува финансови активи за 30 милиарда евро на месец до края на септември тази година, или даже след този период, в случай че това е належащо, до момента в който Управителният съвет на банката не види трайна възходяща промяна на инфлацията в сходство с целевото равнище от малко под 2 на 100.

На конференцията след съвещанието шефът на ЕЦБ Марио Драги разяснява малко по-слабото показване на стопанската система, поскъпващото евро и инфлационните вероятности с оглед скока на петролните цени. Както и геополитическите опасности и заплахата от комерсиалните войни, които могат да повлияят върху икономическия напредък в еврозоната.

Марио Драги призна забавянето на икономическия напредък в района през последните месеци. Въпреки това, съгласно него, възобновяване остава устойчиво и всеобхватно.

Пазарите, които се притесняваха, че ЕЦБ ще отсрочи излизането от стратегиите за стимулиране заради отслабването на растежа, одобриха позитивно това изказване.

" Базовата мощ на стопанската система на еврозоната както и преди поддържа у нас убеденост, че инфлацията в средносрочна вероятност ще се движи в посока към нашето целево ниво от малко под 2 на 100 ", сподели на конференцията шефът на ЕЦБ.

Драги счита, че до края на 2018 година инфлацията в еврозоната ще остане към 1,5% годишно. Основните опасения в неговата икономическа прогноза са свързани с външни, интернационалните фактори. Сред тях Драги уточни и " по-изразени опасности от протекционизъм ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР