Европейската централна банка скоро трябва да повиши лихвените си проценти,

...
Европейската централна банка скоро трябва да повиши лихвените си проценти,
Коментари Харесай

ЕЦБ скоро трябва да повиши лихвените си проценти

Европейската централна банка скоро би трябвало да увеличи лихвените си проценти, като има опция за две до три техни нараствания през тази година, съобщи в изявление за организация Ройтерс членът на ЕЦБ и шеф на Латвийската централна банка Мартинс Казакс, присъединявайки се по този метод към групата банкери, призоваващи за бърз отхвърли от досегашните стимулиращи парични политики.

ЕЦБ стартира последователно да се отдръпва от стимулиращата си политика, само че внезапният скок на инфлацията до близо четири пъти над целевото равнище от 2 на 100 ускорява апелите за дефинитивно преустановяване на стратегиите за ултра облекчена парична политика, които бяха в действие съвсем едно десетилетия.

" Повишаване на лихвите през юли тази година е допустимо и би било рационално. Пазарите към този момент правят оценка две или три покачване на евролихвите с по 25 базисни точки до края на годината. Нямам причина да възразя против това, това е много рационално мнение ", уточни в изявлението Казакс.

" Няма основна разлика дали това ще се случи през юли или септември, само че мисля, че юли би бил по-добър вид “, добави пред БНР той.

Като част от нормализирането, ЕЦБ в последна сметка би трябвало да увеличи лихвените проценти до неутрално равнище, при което централната банка нито подтиква, нито лимитира икономическия растежа, счита Казакс.

Според разнообразни оценки неутралното лихвено равнище е от 1% до 1,5%, което е много над настоящото равнище от минус 0,5% (-0,5%) на депозитната лихвена ставка на ЕЦБ, а главният лихвен % по рефинансиране е на нулево равнище (0,0%).

Казакс добави, че в началото ЕЦБ би трябвало да увеличи лихвите с 25 базисни пункта, само че този размер не наподобява наложителен.

Досега ЕЦБ сигнализираше, че ще стартира да покачва лихвите единствено " известно време ", откакто нейната скица за изкупуване на облигации, известна като " количествени облекчавания ", завърши през третото тримесечие на 2022 година Но тази дефиниция е прекомерно неразбираема и огромна част от Управителния съвет, определящ лихвите, упорства за преустановяване на изкупуването на облигации при започване на третото тримесечие, тъй че лихвените проценти евентуално могат да се покачат още през юли.

" Прекратяването на програмата за закупуване на активи при започване на юли наподобява уместно. Тази стратегия е изпълнила задачата си, тъй че към този момент не е нужна ", счита членът на ЕЦБ.

Следващото съвещание на ЕЦБ ще се организира на 9 юни, когато се чака централните банкери да дефинират съответна последна дата за стратегия за закупуване на облигации и да дават по-ясни насоки по отношение на лихвените проценти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР