Европейската централна банка ще проведе кибер стрес тестове на банките,

...
Европейската централна банка ще проведе кибер стрес тестове на банките,
Коментари Харесай

Над 100 европейски банки ще бъдат подложени на стрес тест от ЕЦБ

Европейската централна банка ще организира кибер стрес проби на банките, с цел да дефинира тяхната резистентност против хакерски атаки,  регулаторът. Институцията ще изисква от 109 банки в Европа да извършат оценки на уязвимостта и оценки на реакцията при произшествия доникъде на 2024 година

Във всеки тест банковият регулатор ще симулира разрушителна хакерска атака, способна да повлияе неподходящо на бизнес интервенциите. След това централната банка ще следи по какъв начин финансовата организация реагира и се възвръща от офанзивата и какъв брой бързо възобновява естествения си бизнес.

" Нашата съществена цел е да идентифицираме слабите места на банките ", сподели през ноември Анели Туоминен, член на надзорния съвет на ЕЦБ. " Също по този начин планираме да им дадем противоположна връзка въз основа на резултатите от тестванията - да вземем за пример по отношение на нуждата от използване на индустриални стандарти за киберхигиена в цялата организация. "

Регулаторът разгласи проектите за кибер стрес проби през март 2023 година на фона на опасения, че нови киберзаплахи, подбудени от нахлуването на Русия в Украйна, могат да сковават европейската банкова инфраструктура, напомня. След нахлуването в Украйна европейските държавни и частни организации са претърпели скок в хакерските атаки и хаковете на рансъмуер, ориентирани към снабдители на услуги трети страни.

От почти 109 банки, опериращи в цяла Европа, които ще бъдат подложени на кибер стрес проби, 28 би трябвало да вземат участие в уголемен тест.
 Големите гръцки банки минаха стрес тест: Коя е най-стабилна?
Големите гръцки банки минаха стрес тест: Коя е най-стабилна?

Издържаха сполучливо инспекцията на ЕЦБ и не се нуждаят от капитализиране

Тестовете включват въпросници, изискващи от банките да показват документални доказателства и способи за разкриване на уязвимости и практики за шерване на информация. В допълнение към това, ЕЦБ също по този начин ще оцени условията за киберхигиена на трети страни снабдители на услуги на финансови организации.

" Банките се пробват да спестят разноски, като разпореждат някои от своите ИТ процеси на външни реализатори, само че това не постоянно е съвместимо със постоянното ръководство на риска ", сподели Туоминен. " Банките би трябвало да схващат рисковете, свързани с аутсорсинга. "

Въпреки че европейските финансови организации останаха значително незасегнати от нараствания размер офанзиви, свързани с войната Русия-Украйна, скорошна оценка на ЕЦБ откри, че банките не престават да имат едва ръководство на активи, което ги прави податливи на хакове.

Институцията означи, че банките демонстрират спад в отчитането на кибер произшествия, едва ръководство на самоличността и достъпа и проблеми с неприятното ръководство на данните. Той също по този начин откри, че неприятното ръководство на софтуера е довело до обилни спирания през 2022 година

Туоминен сподели, че стрес теста ще помогне на банките да разпознават евентуални уязвимости и да се приготвят по-добре за " сполучлива офанзива, която може да се случи когато и да е ".
 Най-големите US банки минаха сполучливо последния стрес тест
Най-големите US банки минаха сполучливо последния стрес тест

Имат зелена светлина да усилват дивиденти и да изкупуват назад акции
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР