Европейската централна банка ще бъде в състояние да обсъди намаляване

...
Европейската централна банка ще бъде в състояние да обсъди намаляване
Коментари Харесай

ЕЦБ е готова да обсъди намаляване на лихвите през юни

Европейската централна банка ще бъде в положение да разиска понижаване на лихвените проценти през юни, съобщи във вторник вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, присъединявайки се към дългия лист от банкерите, които дефинират съвещанието на 6-и юни като евентуално начало на облекчение на паричната и лихвена политика, оповестява Ройтерс, цитирайки негово изявление за гръцкото издание Naftemporiki.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард сподели по-рано този месец, че банката таман стартира да разисква дали да понижи лихвените проценти поради спада на инфлацията, като членовете на централната банка, които застъпват разнообразни позиции (за по-високи или по-ниски лихви), са одобрили този график.

Инвеститорите обаче са ненапълно скептични, като участниците на паричните пазари правят оценка изцяло (със 100% вероятност) първо намаляване на лихвите на ЕЦБ през юли, защото нарастват опасенията, че Федералният запас на Съединени американски щати може да забави първичния си ход в посока понижаване на лихвените ставки, а ЕЦБ се колебае да предприеме първа сходни дейности.

" Все още не сме обсъждали нищо по отношение на бъдещи промени в лихвените проценти. Трябва да съберем повече информация. През юни ще имаме и нашите нови прогнози и ще сме подготвени да обсъдим това ", сподели Луис де Гиндос в изявление за гръцкия вестник Naftemporiki.

Сред 26-те членове на Управителния съвет, шефовете на централните банки на Испания, Нидерландия, Ирландия, Гърция и Словакия обществено поддържаха началото на намаление на лихвите през юни, а основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн поддържа сходен ход през второто тримесечие, потвърждавайки, че ЕЦБ ще разполага с " доста повече " информация до юни.

В изявлението си за гръцкото издание Луси де Гиндос също по този начин означи, че най-големият риск за подобен график е комбинацията от бърз напредък на заплатите и ниска продуктивност.

" Тези два фактора дружно могат да доведат до доста нарастване на разноските за труд на единица продукция. И това е риск, изключително за инфлацията в областта на услугите, защото услугите са трудоемки и са предпазени от задгранична конкуренция ", уточни той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР