Европейската централна банка реши в четвъртък да запази усилията си

...
Европейската централна банка реши в четвъртък да запази усилията си
Коментари Харесай

ЕЦБ оставя непроменени стимулите за пандемията въпреки скока на потребителските цени

Европейската централна банка реши в четвъртък да резервира напъните си за стимулиране на пандемията непроменени , даже когато потребителските цени се повишават , а централните банки в други елементи на света се стремят да върнат поддръжката си, до момента в който стопанските системи им се възвръщат от COVID-19, оповестява АП.

Решението, засягащо 19-те страни от Европейския съюз , които употребяват валутата на еврото, слага началото на спор през декември за това дали и по какъв начин да се приключи програмата за стимулиране от 1,85 трилиона евро (2,14 трилиона долара).

Програмата за закупуване на облигации понижи дълготрайните разноски за заеми за бизнеса , до момента в който устояха на блокадите и за държавните управления, защото харчеха повече за поддръжка на пандемията.

Предвижда се да продължи минимум до март 2022 година - или до момента в който банката реши , че спешната фаза на пандемията е завършила - само че в последно време по-високата инфлация изостри въпросите дали излизането би трябвало да пристигна по-рано, в сравнение с по-късно.
 ЕЦБ: Пандемията ще се отрази на динамичността на инфлацията идващите години
ЕЦБ: Пандемията ще се отрази на динамичността на инфлацията идващите години

Половината от общата инфлация през днешния ден се дължи на силата

Служителите на банката обаче настояват, че огромна част от скорошния скок на цените е краткотраен и че пазарните упования за малко нарастване на лихвите до края на идната година не са в сходство с техните вероятности.

Президентът на банката Кристин Лагард съобщи, че няма да прекалява посредством прибързано отдръпване на поддръжката , защото стопанската система към момента е изправена пред трудности от проблем с доставките на части и първични материали.

Инвеститорите и анализаторите чакат да чуят нейните възгледи за инфлацията и стопанската система на конференция по-късно в четвъртък.

" Трикът ще бъде Кристин Лагард да признае, че инфлационният напън се е нараснал, само че да каже, че е малко евентуално лихвите да се повишават още дълго време ", сподели Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics.

Годишната инфлация в групата страни, употребяващи еврото, доближи 3,4% през септември , най-високото равнище от 2008 година Но публични лица и някои икономисти споделят, че огромна част от този скок е обвързван със съпоставения с ниските цени по време на пандемията, изключително за горивата. Тези съпоставения скоро ще отпаднат от статистиката.

Централните банки нормално покачват лихвите и анулират напъните за стимулиране за битка с възходящите цени. Но Европейската централна банка споделя, че планува инфлацията да спадне до 1,5% до 2023 година, много под задачата от 2%.
 Инфалцията в еврозоната е най-висока от 2008 година
Инфалцията в еврозоната е най-висока от 2008 година

Общото ниво на инфлация е подсилено от внезапното нарастване на цените на силата със 17,4%

Банката на Канада реши в сряда да спре програмата си за изкупуване на облигации , до момента в който централната банка на Бразилия увеличи лихвените проценти за шеста поредна среща в сряда и уточни, че лихвите ще продължат да се покачват.

Федералният запас на Съединени американски щати уточни, че може да разгласи понижаване на темпа на месечните си покупки на облигации още през ноември, макар че нарастването на лихвените проценти би било " прибързано ", съгласно ръководителя Джером Пауъл.

Английската централна банка алармира, че се готви да увеличи лихвите за битка с инфлацията.
 Brussels Report: Ами в случай че ЕЦБ и централните банки бъркат за инфлацията?
Brussels Report: Ами в случай че ЕЦБ и централните банки бъркат за инфлацията?

Голямата неточност на 70-те години на предишния век бе отводът да се одобри действителността, че нарасналите цени на петрола неизбежно предизвикват действителни загуби на приходи, разрушителна серпантина на цени и заплати
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР