Европейската централна банка продължи с плана си за повишаване на

...
Европейската централна банка продължи с плана си за повишаване на
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши водещите си лихви с 0,5% на фона на притесненията за банките

Европейската централна банка продължи с проекта си за повишение на лихвените проценти с 50 базисни пункта, макар паниките към банковия бранш, предупреждавайки, че " инфлацията се чака да остане прекомерно висока прекомерно дълго време ".   В същото време ЕЦБ съобщи, че бъдещите решения ще зависят от икономическите и финансовите данни, сигнализирайки, че методът към този момент се трансформира и банката няма да се пробва да насочва пазарните упования за бъдещите придвижвания на главния лихвен %.
Още предишния месец ЕЦБ съобщи, че възнамерява да увеличи лихвения си % с 50 базисни пункта на срещата си през днешния ден, само че това беше сложено под подозрение след проблемите на швейцарски заемодател Credit Suisse, породили терзания за банковия бранш в еврозоната.
Акциите на Credit Suisse се стабилизираха, откакто банката съобщи рано в четвъртък, че ще се възползва от 54 милиарда $ заем от Швейцарската национална банка.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард сподели пред кореспонденти на конференция след решението, че „ политиците са изправени пред „ известна неустановеност, подсилена от финансовото напрежение, което следим през последните няколко дни ".
" Бяхме уверени, че това  нарастване на лихвения % с 50 базисни пункта е значимо решение, като се има поради задачите ни в битката с инфлацията “, сподели още Лагард.
Актуализираните прогнози на специалистите на ЕЦБ плануват инфлацията да доближи приблизително 5,3% през 2023 година, 2,9% през 2024 година и 2,1% през 2025 година Целта на ЕЦБ за инфлацията е 2%.

Резултатът от решението на ЕЦБ е повишение на главния лихвен % по депозитите на ЕЦБ от 2,5% на 3%.Лихвата по главните интервенции по рефинансиране нараства до 3,5%, а ставката по пределното кредитно облекчение доближава 3,75%. Новите стойности влизат в действие от 22 март, заяви ЕЦБ на уеб страницата си.    ЕЦБ съобщи, че бъдещите ѝ ходове ще зависят от икономическите и финансовите данни, като би трябвало да се има поради " нарасналото равнище на неустановеност ". Банката заяви още, че следи от близко настоящото напрежение на пазара и е " подготвена да реагира при нужда, с цел да резервира ценовата непоклатимост и финансовата непоклатимост в еврозоната ". Банковият бранш в еврозоната е " резистентен, със мощни финансови и ликвидни позиции ", се споделя още в известието на ЕЦБ.

" Решението да не се дават нови насоки за лихвените проценти може да се преглежда като миролюбиво, като се има поради, че доста от представителите на ЕЦБ обявиха през последните седмици, че чакат да покачат лихвите в допълнение през май, а и по-късно ", разяснява Джак Алън-Рейнолдс, заместник-главен икономист за еврозоната в Capital Economics. " Липсата на насоки евентуално отразява възходящо разделяне в Управителния съвет. "
ЕЦБ беше изправена пред алтернатива. Решение да не се покачат лихвите след обещанието от предишния месец щеше да подкопае доверието в ЕЦБ, показва MarketWatch.
По-малкото нарастване на лихвите от предстоящото в действителност би могло да тормози пазара поради евентуален риск от систематичен срив в европейската банкова система, разяснява изданието.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР