Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия

...
Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава банките за руска кибератака

Европейската централна банка приготвя банките за допустима подкрепена от Русия хакерска атака поради изострящото се напрежение с Украйна, оповестява " Ройтерс.

Конфликтът сред Русия и Украйна раздруса политическите и бизнес водачите, които се боят от инвазия, която би нанесла вреди на целия район.

По тази причина ЕЦБ, управлявана от някогашния френски министър Кристин Лагард и която надзирава най-големите европейски кредитори, е в подготвеност за опасността от хакерски атаки против банки, подхванати от Русия.

Досега регулаторът беше концентриран върху елементарните измами, които процъфтяваха по време на пандемията, само че рецесията в Украйна пренасочи вниманието към хакерските атаки, осъществени от Русия. По данни на неизвестен източник ЕЦБ е разпитвала банките за равнището на отбраната им.

Банките организираха кибервоенни учения, с цел да тестват способността си да отхвърлен офанзива, разясни източникът.

От своя страна департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги изпрати предизвестие до финансовите институции в края на януари. В него се приказва за възможни ответни хакерски атаки, в случай че Русия нападне Украйна и бъдат задействани наказания на Съединени американски щати.

По-рано тази година редица украински уеб страници бяха наранени от хакерска атака, оставила предизвестие " да се страхувате и да очаквате най-лошото ", защото Русия е струпалавойски до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна съобщи, че е видяла признаци, че офанзивата е обвързвана с хакерски групи, свързани с съветските разследващи служби.

Москва обаче неведнъж отхвърли да има нещо общо с хакерството по света и увери, че е подготвена да си сътрудничи със Съединени американски щати и други страни за битка с киберпрестъпността.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР