Европейската централна банка планира още едно голямо увеличение на лихвените

...
Европейската централна банка планира още едно голямо увеличение на лихвените
Коментари Харесай

Какво ниво ще достигнат лихвите, преди ЕЦБ да спре с увеличенията?

Европейската централна банка възнамерява още едно огромно нарастване на лихвените проценти тази седмица, като вниманието от ден на ден се насочва към това какъв брой високо равнище ще доближи ставката в последна сметка, написа Блумбърг.

Потенциално второ следващо нарастване със 75 базисни пункта, което изглеждаше немислимо по-рано тази, само че се трансформира в норма след три сходни хода от страна на Федералния запас, е съвсем обезпечено. Така на съвещанието си в четвъртък ЕЦБ ще вдигне депозитната рента до 1,5%.

Малцина обаче считат, че тя ще се задържи на това равнище, като вложителите и икономистите се чудят до каква степен може да се увеличи, защото еврозоната е под опасност от криза, до момента в който семействата се борят с възходящите сметки за отопление и ипотечни заеми.

Настоящата среда може да бъде от изгода за членовете на ЕЦБ, които са срещу прекомерно високо повишаване на лихвите. Според анализатори, интервюирани от Блумбърг, депозитната рента ще доближи връх от 2,5% през месец март.

„ ЕЦБ надалеч не е завършила битката си с инфлацията “, сподели Елмар Фьолкер, анализатор с закрепени приходи в Landesbank Baden-Wuerttemberg, най-голямата районна държавна банка в Германия. „ Но членовете на централната банка може да стартират да работят по-гъвкаво от началото на 2023 година “

Международният валутен фонд предизвестява за „ токсична примес “ от бърза инфлация и забавящ се стопански напредък, като предвижда рецесии допълнително от половината от 19-те членки на еврозоната тази зима. В същото време се твърди, че строгата парична политика евентуално ще би трябвало да остане в действие и през идната година.

Колко над точката, при която стартират да лимитират икономическия напредък (за неутрално равнище се счита рента по депозитите от към 2%), може да доближат лихвите продължава да е въпрос, който провокира разногласия.

„ ЕЦБ не би трябвало да се отпуска прекомерно рано “, сподели президентът на Бундесбанк Йоахим Нагелминалата седмица във Вашингтон. Управител на Словашката централна банка Петер Казимир пък съобщи, че „ би трябвало да продължим да действаме “. Паричните пазари чакат разноските по заеми да се повишават над 3% през 2023 година - равнище, което подкрепящите по-агресивни нараствания членове на ЕЦБ, като да вземем за пример ръководителят на Белгийската централна банка Пиер Вунш, нарекоха „ рационално “.

Централната банка на Испания пресмята, че пиков лихвен % от 2,25%-2,5% може да върне инфлацията до задачата от 2% в средносрочен проект, до момента в който Марио Сентено от Португалия се тревожи, че „ при най-лошият случай “ ЕЦБ ще би трябвало да даде на заден ход, откакто вдигне лихвите прекалено много.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР