Европейската централна банка отбелязва 25 години от своето основаване на

...
Европейската централна банка отбелязва 25 години от своето основаване на
Коментари Харесай

Днес еврото е втората по значимост валута след щатския долар

Европейската централна банка отбелязва 25 години от своето учредяване на 1 юни тази година. По този мотив Българска телеграфна агенция разгласява извънредно за България коментар на ръководителя на институцията Кристин Лагард.

На 1 юни 1998 година бе основана Европейската централна банка (ЕЦБ) за да приготви въвеждането на еврото. Това беше най-голямата в историята на света промяна на парична единица. По това време бях юрист и си припомням по какъв начин трескаво преработвахме контракти, учредени на обменни курсове, които скоро щяха да престанат да съществуват. Беше ли в действителност допустимо общата валута да проработи? Днес, чествайки 25-годишнината на тази институция, знаем, че тя работи и че еврото сплоти Европа.

Натоварени от държавните управления на страните от Европейския съюз със задачата да пазят еврото, нашите чиновници във Франкфурт и сътрудниците от 20-те национални централни банки във валутния съюз се трудят неуморно за осъществяването на нашия мандат - поддържане на ценова непоклатимост. Работата им е от решаващо значение за благосъстоянието на европейските жители.

През последните 25 години приветствахме в еврозоната девет нови страни и по този начин броят на членките набъбна от 11 на 20. Поехме и нови задания, в това число надзора над европейските банки. Днес еврото е втората по значителност валута в интернационалната парична система след щатския $.

Преминахме и през сложни времена. Но както в интервали на стопански напредък, по този начин и в моменти на спад, под управлението на моите прародители Вим Дуйзенберг, Жан-Клод Трише и Марио Драги, ЕЦБ постоянно е била съсредоточена върху построяването на по-силна основа за бъдещето на Европа чрез осъществяването на нашия мандат.

Пандемията и неоправданата война на Русия против Украйна демонстрираха, че стабилността не може да се приема за даденост. А усилване на геополитическите съперничества може да значи възходяща нестабилност на международната стопанска система отсега нататък. В този свят на неустановеност ЕЦБ е и ще продължи да бъде надеждна котва за стабилността.

Показали сме, че можем да действаме и да се приспособяваме бързо, даже когато сме изправени пред най-сериозни провокации. Само няколко месеца откакто заех поста ръководител на ЕЦБ, реагирахме бързо на пандемията с комплекс от ограничения в помощ на стопанската система на еврозоната в най-тежкия интервал, заобикаляйки рисковете от дефлация.

Днес действаме със същата решителност за намаление на инфлацията. След години на доста ниски стойности в този момент тя е прекалено висока и се обрисува да се задържи по този начин прекомерно дълго. Това отслабва цената на парите, понижава покупателната дарба и вреди на жителите и предприятията в цялата еврозона, изключително на най-уязвимите членове на нашето общество.

Но ние ще я върнем на целевото ниво от 2 % в средносрочен проект. Затова повишихме с рекорден ритъм лихвените проценти и по тази причина ще ги доведем до задоволително рестриктивно ниво и ще ги задържим на него толкоз дълго, колкото е належащо – с цел да върнем навреме инфлацията към задачата.

Както ни припомнят неотдавнашните събития в банковия бранш, солидната банкова система подкрепя осъществяването на задачата на паричната политика. Финансовата непоклатимост е причина за ценовата непоклатимост и назад. От 2014 година насам, откакто поехме реализирането на банковия контрол, работим за поддържането на солидно положение на банките в еврозоната. Банковият контрол, управляван от Андреа Енрия, ще продължи напъните ни да подсигуряваме добра капитализация на банките и тяхната резистентност на изменящите се условия, с цел да могат те да продължат да дават заеми на предприятията и семействата.

През миналия четвърт век паричният ни съюз е бил неведнъж подлаган на тествания. Изправяли сме се пред рецесии, които можеха да ни разрушат, като огромната финансова рецесия, рецесията с държавните задължения и пандемията. Но всякога излизахме от тези рецесии по-силни. Сега би трябвало да градим върху тази вътрешна мощ.

В свят, който става все по-непредсказуем, Европа може да подтиква устойчивостта по две линии. Посредством интеграция на финансовите пазари тя може да улесни по-успешно вложенията в екологосъобразни действия и в цифрови технологии, които имат решаващо значение като мотор на бъдещия напредък. А чрез довеждане докрай на банковия съюз можем да подсигуряваме, че банковият бранш ще способства за намаляване на рисковете при бъдещи рецесии, а не за усилването им.

По думите на някогашния ръководител на Европейския парламент Симон Вейл, " нужна ни е Европа, способна на взаимност, самостоятелност и съдействие ". Това разказва добре какво съставлява еврото. В последна сметка, то е освен това от парична единица. Еврото е най-силната форма на европейска интеграция, то символизира обединена Европа на съдействието, която пази и носи изгоди на всички свои жители.

А ЕЦБ постоянно ще бъде в челната линия на това изпитание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР