Европейската централна банка обяви в четвъртък, че повишава трите си

...
Европейската централна банка обяви в четвъртък, че повишава трите си
Коментари Харесай

ЕЦБ повиши основната лихва с 0,5% до най-висока стойност за последните 15 години

Европейската централна банка разгласи в четвъртък, че покачва трите си съществени лихвени проценти с нови 50 базисни пункта, защото " инфлацията ще остане прекомерно висока прекомерно дълго " и макар разтърсванията на финансовите пазари, които породиха страхове за световна банкова рецесия.

Това е третото следващо нарастване на лихвите с 0,50%, с което лихвите в еврозоната доближиха най-високи равнища от края на 2008 година насам. Днешното следващо стягане на лихвите е в сходство с решимостта на ЕЦБ да обезпечи навреме връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%, уточни централната банка.

Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение бяха нараснали надлежно до 3,5%, до 3,75% и до 3,00%, като решението влиза в действие от 22-ри март 2023 година

" Засилената неустановеност удостоверява какъв брой е значимо бъдещите решения на Управителния съвет по паричната политика да се вземат въз основа на данните. Те ще се дефинират от оценката му на вероятността за инфлацията въз основа на постъпващите стопански и финансови данни, динамичността на главната инфлация и силата на трансмисионния механизъм на паричната политика ", уточни след края на съвещанието ЕЦБ.

Относно турбуленциите в световния банков бранш през последните дни, ЕЦБ акцентира, че следи деликатно настоящето напрежение на пазарите и има подготвеност да реагира, както е належащо, с цел да резервира ценовата и финансовата непоклатимост в еврозоната. Банковият бранш в еврозоната е резистентен и се отличава със мощни финансови и ликвидни позиции. Във всеки случай, инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в еврозоната, в случай че се наложи, и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика, уточни централната банка.

ЕЦБ означи, че новите макроикономически прогнози на специалистите на централната банка са били направени при започване на март, преди да възникне настоящето напрежение на финансовия пазар. Поради това напрежението внася спомагателна неустановеност за базисната оценка на инфлацията и икономическия напредък. Преди тези последни събития базовата прогноза за траекторията на общата инфлация към този момент беше ревизирана надолу, основно заради по-малък принос на енергийните цени от предходните упования.

Нови средносрочни маркоикономически прогнози на ЕЦБ

Сега специалистите на ЕЦБ чакат междинните равнища на инфлацията да бъдат 5,3% през 2023 година, след което да се забавят до 2,9% през 2024 година и до 2,1% през 2025 година Основната инфлация (без волатилните цени на храни и енергия) обаче продължи да се усилва през февруари и специалистите на ЕЦБ чакат тя да бъде приблизително 4,6% през 2023 година Тази стойност е по-висока от плануваното в декемврийските прогнози на централната банка. Очаква се главната инфлация да спадне след това до 2,5% през 2024 година и 2,2% през 2025 година с отзвучаването на възходящия напън от разтърсвания в предлагането в предишното и от отварянето на стопанската система и с все по-силното потискащо влияние на затегнатата парична политика върху търсенето.

В същото време ЕЦБ ревизира нагоре базовата си прогноза за икономическия напредък през 2023 година до приблизително 1% в следствие както от поевтиняването на енергоносителите, по този начин и от по-голямата резистентност на стопанската система против сложната интернационална среда. Експертите на ЕЦБ чакат, че растежът на Брутният вътрешен продукт на еврозоната ще се ускори още до 1,6% през 2024 година и през 2025 година, като за това ще допринесат постоянният пазар на труда, подобряващото се доверие и възобновяване на действителните приходи. Очакваният напредък през 2024 година и 2025 година обаче е по-слаб от плануваното в прогнозите на ЕЦБ от предишния декември заради стягането на паричната политика.

Програми на ЕЦБ за закупуване на активи

ЕЦБ също по този начин означи, че портфейлът по Програмата за закупуване на активи (APP) понижава с обмислен и предвидим ритъм, защото Евросистемата не реинвестира в цялостен размер погашенията по главници на скъпите бумаги с предстоящ падеж. Намалението ще бъде приблизително с 15 милиарда евро месечно до края на юни 2023 година, а темпът след това ще бъде избран с течение на времето.

Що се отнася до т.нр. Падемична програмата за закупуване на активи (PEPP), ЕЦБ има намерение да реинвестира погашенията по главници на скъпи бумаги с предстоящ падеж, добити по тази стратегия, минимум до края на 2024 година Във всеки случай, бъдещото последователно очистване на портфейла по PEPP ще бъде ръководено по този начин, че да се избегне възпрепятстване на целесъобразната ориентировка на паричната политика.

Управителният съвет на ЕЦБ ще продължи да подхожда гъвкаво към реинвестирането на изплащанията, ставащи дължими в портфейла по PEPP, тъй че да противодейства на обвързваните с пандемията опасности за трансмисионния механизъм на паричната политика.

В умозаключение ЕЦБ акцентира, че има подготвеност да поправя всички свои принадлежности в границите на мандата си, с цел да обезпечи връщане на инфлацията на целевото ниво от 2% в средносрочен проект и да резервира гладкото действие на трансмисионния механизъм на паричната политика. Инструментариумът на политиката на ЕЦБ е изцяло приспособен да обезпечи ликвидна поддръжка на финансовата система в еврозоната, в случай че се наложи. Освен това инструментът за отбрана на трансмисионния механизъм на паричната политика е разполагаем за противопоставяне на нежелана, безредна пазарна динамичност, застрашаваща съществено предаването на паричната политика във всички страни от еврозоната. Това ще разреши на Управителния съвет на ЕЦБ да извършва по-ефикасно мандата си за ценова непоклатимост.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР