Европейската централна банка обмисля да емитира евро в дигитална форма

...
Европейската централна банка обмисля да емитира евро в дигитална форма
Коментари Харесай

ЕЦБ обмисля да емитира дигитално евро, но среща критика в Европарламента

Европейската централна банка обмисля да емитира евро в цифрова форма дружно с елементарни банкноти и монети.

По време на чуването в Европейския парламент, което се организира във вторник (27 ноември), доста депутати от Европейски Съюз зададоха въпроса належащо ли е това, а други непосредствено приканиха проектите да бъдат отхвърлени, оповестява Euronews.

Европейски Съюз не е единствената пълномощия, която обмисля издаването на цифрова валута на Централната банка дружно с обичайните банкноти и монети.

Такава процедура към този момент има в Китай, Обединеното кралство и Швеция.

Сега обаче, задачата на законодателите в Общността е правене на правна рамка, без която цифровото евро не може да започва.

Повечето европейци са осведомени с потреблението на цифрови заплащания - без значение дали става дума за кредитна карта или онлайн превод посредством банково приложение. Технически видяно обаче, всички тези заплащания се правят с посредничеството на частни банки, акцентират критиците на концепцията пред законодателите от Комисията по стопански и парични въпроси на Европейски Съюз.

Според Мигел Фернандес Ордоньес, някогашен испански министър на финансите и шеф на централната банка на страната, цифровото евро " би поставило завършек на казуса с банковите рецесии ", което значи, че множеството от банковите регулации и рисковете за данъкоплатците ще отпаднат.

ЕЦБ прекара години в изследване на технология, която да ѝ помогне да бъде в крайник с цифровата епоха - само че за някои цифровата валута значи притеснителна държавна интервенция в пазарна стопанска система, в изискванията на която банките и доставчиците на платежни услуги се конкурират.

" Регулаторът не би трябвало да бъде участник на пазара ", счита Игнасио Анджелони, професор в Европейския академични институт във Флоренция. " Това би било все едно съдията да е и състезател в мача. ", добавя той.

Ако се окаже сполучлив, планът за цифрово евро може да даде на потребителите безрисково пространство, където да държат спестяванията си, само че това ще подкопае комерсиалните депозити, които разрешават на банките да отпускат заеми, обезпокоени са специалисти.

ЕЦБ се опита да заобиколи тези опасения, като ограничи размера на цифровите евро, които едно лице може да има и като съобщи, че медиатори като банките въпреки всичко ще играят роля в обслужването на клиенти или предлагането на цифрови портфейли.

Според някои законодатели обаче тези заобиколни ограничения единствено усилват объркването.

" Смятате ли, че има смисъл потребителят въобще да разполага с цифрово евро ", в случай че би трябвало да сътвори няколко сметки, с цел да избегне нарушаването на рестриктивните мерки за владеене ", попита депутатът от социалистическата партия Йоахим Шустер и добави, че такава стъпка няма да има смисъл за потребителите.

Други настояват, че концепцията би трябвало да бъде отхвърлена, защото – по думите на законодателя Михиел Хугевеен, е " фундаментално неправилна ". " Това е компромис, който не се харесва на никого ", съобщи Хоогевеен, холандски член на дясната група на Европейските консерватори и реформисти. " Можем да го отхвърлим. "

Щефан Бергер – десноцентристкият немски народен представител, претрупан с правенето на позицията на Народното събрание по закона, не е обезкуражен. " Желанието ми е да основа среда, в която Европейският парламент да даде ясно да се разбере, че желаеме цифрово евро ", съобщи той пред Euronews след чуването, въпреки да призна, че сериозните причини на сътрудниците му, " би трябвало да бъдат разисквани ".

Бергер не се произнесе по точните периоди, само че съобщи, че може да изготви отчет при започване на идната година, откакто се занимае с по-приоритетни закони за опазване ролята на парите в брой. " Имаме потребност от малко време ", с цел да разгледаме цифровото евро. Такъв фундаментален въпрос се нуждае от време. ", добавя евродепутатът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР