Европейската централна банка може да е в състояние да намали

...
Европейската централна банка може да е в състояние да намали
Коментари Харесай

ЕЦБ може да започне да сваля лихвите през юни

Европейската централна банка може да е в положение да понижи лихвените проценти преди лятната си почивка - евентуално през юни. Това предвижда президентът на Централната банка на Германия Йоахим Нагел, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че инфлацията се връща към целевите стойности на ЕЦБ от 2%.

С думите си Нагел се причислява към редица политици, които поддържат понижение през юни. Коментарът му допуска и че ЕЦБ ще бъде втората огромна централна банка след швейцарската, която ще стартира да анулира рекордната поредност от покачвания на лихвите.

" Все по-вероятно е да забележим първото понижение на лихвените проценти преди лятната почивка ", означи Нагел.

Понастоящем пазарите регистрират 89 базисни пункта понижения на лихвените проценти или най-малко три, само че евентуално четири хода от 25 базисни пункта, като първият се чака през юни или юли.

Първоначалното редуциране обаче не допуска следващи ходове, защото няма да има автоматизъм в облекчаването на политиките и ЕЦБ възнамерява да да взема решение от среща на среща, посочи Нагел.

" Трябва да останем бдителни, би трябвало да сме внимателни ", настоя той.

Част от предпазливостта е, че растежът на заплатите остава постоянен, което покачва риска растежът на приходите на семействата да задържи цените под напън.

Работещите изгубиха огромна част от действителните си приходи поради бързата инфлация през последните две години, тъй че ЕЦБ от дълго време твърди, че имат право на наваксване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР