Европейската централна банка и европейските институции създават дигитална платежна система,

...
Европейската централна банка и европейските институции създават дигитална платежна система,
Коментари Харесай

Финансист разкри какво представлява дигиталното евро

Европейската централна банка и европейските институции основават цифрова платежна система, която да употребява цифровото евро. Това сподели финансистът Владимир Сиркаров в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

Цифровото евро съставлява електронна версия на евробанкнотите и монетите. То ще има същата стойност като тях и ще се употребява като електронно платежно средство за покупка на артикули и услуги.

Аргументите на ЕЦБ за въвеждане на цифровото евро са свързани главно със опазване статута на еврото като втората най-използвана валута в света и с усъвършенствания, свързани със сигурността, изясни финансистът.  

Въпросителните към това по какъв начин ще бъде построено цифровото евро в софтуерно и правно отношение и по какъв начин ще се интегрира то във финансовата система като цяло са доста, означи Владимир Сиркаров. " Голямо предизвикателство е да се завоюва доверието на потребителите, тъй като другите възможности са доста. Дигиталното евро ще бъде еквивалент и съперник на цифровите платежни системи, които употребяваме сега. Този план изисква съществени средства за въвеждането му, експлоатирането му, маркетирането и поддръжката. Конкуренцията в частния бранш е извънредно ефикасна и рисковете са да се сътвори една система, която е многокомпонентна и която ще изисква доста огромни запаси, и в същия миг тя да не се употребява задоволително. Това е развой, който е сложен и изисква спечелването на доверието на потребителите “, акцентира специалистът.

Според него процесът по налагане на цифровото евро ще срещне редица трудности. " Скептичен съм, че може бързо и дейно да се привлекат доста ползватели на системата и че задачите, които си слага ЕЦБ, ще бъдат реализирани бързо и дейно. “

Проектът за основаване на цифрово евро към момента е на проучвателно равнище. " От ЕЦБ споделят, че първо би трябвало да се построи правната рамка, да има изясненост от позиция на правните правила, след което да се построява софтуерната система и консолидираното с банковата система. Не виждам по какъв начин този план може да стане действителност в околните няколко години “, добави Владимир Сиркаров.

Предимствата на цифровото евро са няколко – сигурност на разплащанията, експедитивност и това, че те ще бъдат безвъзмездни. " Идеята е да се привлекат потребителите от еврозоната и да се отбрани статутът на еврото като втората най-използвана валута. От ЕЦБ акцентират терзанията си, че изоставането в дигитализирането на платежната система в еврозоната може да докара до проблеми, свързани с размерите на потребление на еврото по линия на много сериозния взрив в разплащателните системи и новите технологии, идващи най-много от огромните софтуерни компании “, разясни финансистът.

Статутът на еврото съгласно него зависи от икономическото развиване на Европа и с консолидираното с финансовите и дълговите пазари, не толкоз с разплащателната система в подтекста на дигитализирането й.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР