Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обяви днес намерение да

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще обяви днес намерение да
Коментари Харесай

ЕЦБ готова да започне бавно да затяга кранчето на лесните пари

Европейската централна банка (ЕЦБ) евентуално ще разгласи през днешния ден желание да понижи внушителната си поддръжка за стопанската система в еврозоната, която оказа помощ на страните, въвели единната валута, да избегнат рецесията. ЕЦБ обаче няма да работи преждевременно, осведоми Франс прес.

Емисионната институция не желае да провокира електрошок, а по-скоро да успокои вложителите, като разгласи, че ще продължи още дълго време мощната си интервенция на пазарите, разяснява икономист от френската банка Натиксис (Natixis).

За лихвите, които са на историческите си минимуми към този момент повече от година, не се чакат никакви решения.

Промени обаче ще има при изкупуванията на дългови бумаги, различен метод да се въздейства на стопанската система. Пазителката на еврото купува от март 2015 година държавни и частни облигации на пазара като до момента сумата е над 2 трилиона евро.

Тази стратегия, наречена количествено облекчение, бе замислена за да се влеят свежи пари в стопанската система и да се поддържа растежът, прогонвайки призрака на дефлацията, напомня Агенция Франс Прес.

Залогът се оправда, със удовлетворение установи ЕЦБ, само че към момента не напълно, съгласно банката. Условията за кредитиране са гъвкави както в никакъв случай до момента, облагодетелствайки потреблението и вложенията, трансформирали се в стожери на обновения напредък.

В еврозоната той доближи 2,4 на 100 на годишна основа през първата половина на година и надвиши упованията на анализаторите.

Въпреки всичко стабилността на цените към момента не е реалност, най-много тъй като разноските за труд не се усилват с желаната скорост. Причината, съгласно специалисти, е ниското качество на създаваните работни места през интервала на съживяването.

На предходното си съвещание през септември ЕЦБ, чиято първостепенна задача е да бди за инфлацията, даже намали прогнозите си за темпа на повишаване на потребителските артикули до 1,2 на 100 през 2018 година и до 1,5 на 100 през 2019 година. Тези числа са надалеч от задачата на франкфуртската финансова институция за инфлация близо 2 на 100.

Курсът на еврото също играе значима роля. Единната европейска валута коства близо 1,17 $ все още и е посочена като фактор за неустойчивост и спирачка пред ускоряването на темпа на инфлация, откакто през септември еврото мина и символичния предел от 1,20 $.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР