Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано заседание на Надзорния си

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано заседание на Надзорния си
Коментари Харесай

Свикват извънредно Надзорния съвет на ЕЦБ

Европейската централна банка (ЕЦБ) свика непланирано съвещание на Надзорния си съвет през днешния ден, на което ще се разисква напрежението и уязвимостите в банковия бранш в еврозоната след скорошна ликвидация на банкови акции, съобщи Ройтерс, цитирайки представител на институцията.

Акциите на редица банки се сринаха през миналата седмица, изплашени първо от колапса на калифорнийската стартъп банка (Silicon Valley Bank) в Съединени американски щати, а по-късно и от разпродажбата на бумаги на " Креди Сюис " (Credit Suisse), която завърши едвам откакто централната банка на Швейцария (SNB) даде избавителна линия от 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

" Надзорният съвет се събира за запознаване на членовете му с настояща информация в банковия бранш ", уточни представителят, представен от Българска телеграфна агенция. 

Събирането следва сходна среща по-рано тази седмица и идва, откакто ЕЦБ увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта в четвъртък. Представител, осведомен с диалозите сподели, че задачата на срещата е да се обърне внимание върху ликвидността в банковия бранш на еврозоната и да се следи за всяка накърнимост - на която и да е банка. Той сподели, че не е очаквал, че ЕЦБ неотложно ще предприеме някакви дейности вследствие на това.

Акциите на банките се възвърнаха в четвъртък след предоставената поддръжка на " Креди Сюис " и продължиха да се повишават в петък, макар повишението на лихвите на ЕЦБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР