Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе през следващите месеци стрес

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе през следващите месеци стрес
Коментари Харесай

ЕЦБ ще подложи на стрес тестове 99 банки от еврозоната през 2023 година

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще организира през идващите месеци стрес проби на общо 99 банки, които се намират под директния й контрол, оповестява банката на уеб страницата си.

Като част от стрес тестванията за целия Европейски Съюз, координирани от Европейския банков орган (ЕБО), надзорниците в ЕЦБ ще подложат на инспекция 57 от най-големите банки в еврозоната, определени да обзет почти 75 на 100 от банковите активи. Успоредно с това ЕЦБ ще организира личен стрес тест за още 42 приблизително огромни банки, които не са включени в извадката на ЕБО заради по-малкия им размер.

ЕБО ще координира стрес тестванията за целия Европейски Съюз в съдействие с ЕЦБ и националните надзорни органи, които ще го проведат, прилагайки методологията и образците на ЕБО за стрес тестванията, както и сюжетите, предоставени от Европейския съвет за систематичен риск (ЕССР). ЕБО възнамерява да разгласява резултатите за обособените банки до края на юли.

Стрес пробата за целия Европейски Съюз ще следва прогресивен метод с низходящи детайли. Банките ще ползват свои лични модели, с цел да предвиждат въздействието на сюжетите, при съблюдаване на строги правила и изчерпателен обзор от страна на способените органи, който включва потреблението на модели за сравняване на главните параметри на риска.

В рамките на тестванията банките за пръв път ще употребяват предписаните параметри за чистия приход от такси и комисиони, съобщи Българска телеграфна агенция. Друга оригиналност е, че банките ще регистрират провизиите си за предстоящи загуби на секторно ниво въз основа на характерни за бранша прогнози в сюжетите. Освен това, в подтекста на гарантирането на качеството на предоставените от банките данни, ЕЦБ ще извърши задълбочено изследване на финансови експозиции с ливъридж за определени банки със основни финансови действия с ливъридж.

Стрес пробата, който ЕЦБ ще организира за 42-те банки отвън извадката на ЕБО, ще бъде значително координиран със стрес теста на ЕБО за целия Европейски Съюз. Ще се ползват същите сюжети, както и детайли от методологията на ЕБО, като се следва аршин за пропорция, с цел да се вземе поради общият по-малък размер и по-ниската трудност на тези банки. След подложените на стрес теста банки няма български.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР