Европейската централна банка (ЕЦБ) ще действа много по-решително, отколкото се

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) ще действа много по-решително, отколкото се
Коментари Харесай

ЕЦБ се готви за ново голямо покачване на лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще работи доста по-решително, в сравнение с се очакваше преди, с цел да овладее рекордната инфлация, даже когато еврозоната се насочва към криза. Това демонстрира изследване на икономисти, оповестява Bloomberg.

Лихвата на ЕЦБ се чака да доближи 2.5% до идващия март, с над 1.5 прочие пункта повече от предходното изследване. Тази прогноза включва нарастване от 75 базисни пункта на 27 октомври и още една стъпка от 50 базисни пункта през декември. Проучването допуска, че спадът в стопанската система на 19-те страни от еврозоната няма да накара ЕЦБ да спре с повишението на лихвите. Скоростта деяние на финансовата институция във Франкфурт към този момент подхожда на тази на Фед на Съединени американски щати, макар че стартира с покачванията четири месеца по-късно.

Но резултатите от допитването също по този начин алармират за опасения, че ЕЦБ в последна сметка може да не продължи с решителните си дейности - съгласно един анализатор лихвите могат да бъдат понижени още през юли следващата година, макар че междинната прогноза е първото намаляване да е през 2024 година
Реклама
" С очертаващата се криза, неотдавнашните пазарни разтърсвания в Обединеното кралство и възходящите финансови опасности ЕЦБ ще би трябвало да работи доста деликатно ", споделя пред Bloomberg Карстен Бжески, икономист в ING. " Ще би трябвало да балансира сред сляпата решителност да се бори с инфлацията и преждевременния поврат. "
Количествено стягане се чака да стартира през втората половина на 2023 година
Пазарите чакат решението на ЕЦБ по отношение на лихвите по-късно тази седмица с предстоящо нарастване от 0.75%. Този ход няма да промени цените на силата в Европа, споделя в дневния си коментар в понеделник основният икономист на UBS Пол Донован. Според него това решение може да смекчи търсенето и да понижи маржовете на облагата - европейската стопанска система е по-чувствителна към лихвените проценти от тази на Съединени американски щати.
Трудно установяване на дозата
Определянето на идеалната доза стягане на паричната политика ще бъде мъчно. От една страна, високата инфлация би трябвало да бъде овладяна, а от друга, повишението на лихвените проценти стартира да тежи върху семействата и фирмите, които към този момент са готови за скок в разноските за сила през зимата и даже евентуален дефицит. Освен това войната на Русия в Украйна - виновна за огромна част от несигурността в еврозоната и целия Европейски Съюз, може да ескалира.
Реклама
Някои специалисти считат, че лихвените проценти би трябвало да доближат по този начин нареченото неутрално равнище, което нито подтиква, нито лимитира стопанската система - счита се, че то е някъде покрай 2%.

" Инфлацията ще остане неприятно висока през идващите месеци, преди да падне внезапно по-късно през идната година ", планува Нериус Мачиулис, икономист в Swedbank. На този декор е доста евентуално ЕЦБ да затегне прекалено много политиката си, счита той.

Освен лихвените проценти се разпростира спор за това по кое време да стартира свиването на салдото на ЕЦБ от 5 трлн. евро - облигации, които банката закупи по време на последните рецесии. Този развой е прочут като количествено стягане. Докато множеството икономисти чакат то да стартира до третото тримесечие на 2023 година, болшинството от тях не виждат по какъв начин ЕЦБ може да понижи салдото си с повече от 30% поради заплахата от внезапен спад в доходността на облигациите на някои страни от еврозоната.

Малко повече от половината експерти, взели участие в изследването, споделят, че ЕЦБ евентуално ще употребява своя инструмент за справяне с неоправдани пазарни разтърсвания през идващите 12 месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР