Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи днес водещите си лихви с

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи днес водещите си лихви с
Коментари Харесай

Очаквано ЕЦБ понижи лихвите

Европейската централна банка (ЕЦБ) намали през днешния ден водещите си лихви с по 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта), като депозитната ѝ рента предстоящо бе понижена до 3,25 на 100. Основната рента по рефинансирането и лихвата по пределното кредитно облекчение се свиха надлежно до 3,40 на 100 и 3,65 на 100.

Между юли 2022 година и септември 2023 година ЕЦБ подвигна лихвите си с общо 450 базисни пункта (4,5 процентни пункта), с цел да забави увеличаващата се инфлация в еврозоната, която през октомври 2022 година доближи оптималната стойност от 10,6 на 100, напомня Българска телеграфна агенция.

Евростат регистрира за септември 2024 година спад на инфлацията до 2,1 на 100 на годишна база в страните от Европейския съюз и до 1,7 на 100 за тези от еврозоната.  

След днешното си съвещание по паричната политика, Управителният съвет на ЕЦБ разгласи, че е " твърдо решен да подсигурява, че инфлацията навреме ще се върне към средносрочната цел от 2 на 100 ".  И с цел да я реализира " ще поддържа задоволително рестриктивни (високи - бел. ред.) лихвените проценти толкоз дълго, колкото е належащо ".

Управителният съвет уточни, че икономическите данни сочат, че е в ход развой на намаление на цените на стоките и услугите в страните от еврозоната (дезинфлация). 

" Очаква се инфлацията да се увеличи през идните месеци, преди да се намали до целевата стойност (от 2 на 100 на годишна база - бел. ред.) през идната година. Вътрешната инфлация (при която вносните артикули и услуги не оказват значително въздействие - бел. ред.) остава висока, защото заплатите не престават да нарастват с високи темпове. Същевременно натискът за повишение на разноските за труд ще продължи последователно да отслабва ", уточни Управителният съвет на централната банка на еврозоната.

УС на ЕЦБ означи и че " решенията му по отношение на равнищата на главните лихвени проценти ще се основават на оценката му за вероятностите за инфлацията ", на фона на настоящите стопански и финансови данни. Другите фактори, които ще се регистрират, са " динамичността на базисната инфлация " и до каква степен прилаганата парична политика реализира заложените цели.

Европейската централна банка уточни, че " не се ангажира авансово " с съответен проект за бъдещото равнище и измененията на главните лихвени проценти.

Днешното съвещание на ЕЦБ се организира в столицата на Словения - Любляна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР