Европейската централна банка /ЕЦБ/ планира нов дизайн на евро банкнотите,

...
Европейската централна банка /ЕЦБ/ планира нов дизайн на евро банкнотите,
Коментари Харесай

Европейската централна банка планира нов дизайн на евро банкнотите

Европейската централна банка /ЕЦБ/ възнамерява нов дизайн на евро банкнотите, като окончателното решение за това се чака да бъде взето през 2024 година, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Еврото беше въведено като налична валута през 2002 година с дизайн ,

охарактеризиран от ЕЦБ като "епохи и стилове " - мостове, арки и здания от разнообразни времена, без обаче те да съставляват някой съответен и добре прочут монумент. Досега дизайнът на банкнотите е претърпял минимални промени.

" След 20 години е време да преразгледаме типа на нашите банкноти

и да ги създадем по-разбираеми за европейците от всички възрасти и с всевъзможен генезис ", съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. По думите ѝ евро банкнотите са "ясен знак, че в Европа всички сме дружно, изключително във време на рецесия ".

От ЕЦБ оповестиха, че ще основат специфични групи ,

които да събират отзиви от хората в Европа за вероятните тематики на бъдещите банкноти. Мненията ще бъдат обработени от група специалисти, включваща представители на всички страни членки на еврозоната. Те ще ги обобщят и ще изпратят скъсен лист с оферти до
Управителния съвет на ЕЦБ.

Банката показва, че ще потърси мнението на обществото ,

след което ще организира конкурс за дизайна на новите банкноти и още веднъж ще се допита до хората. Окончателното решение ще бъде взето от Управителния съвет, който ще реши по кое време ще бъдат пуснати в обращение новите банкноти.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР