Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви прекратяването от 27 януари пускането

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви прекратяването от 27 януари пускането
Коментари Харесай

ЕЦБ спира емитирането на банкноти от 500 евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи прекратяването от 27 януари стартирането в обращение на банкноти с номинал 500 евро.

Политическото решение да се приключи издаването на купюрите с номинал 500 евро бе взето още през май 2016 година.

Една от главните аргументи за това решение бе, че банкнотите с такава стойност се употребяват интензивно при прането на при и финансирането на тероризма и доста рядко от елементарните жители на еврозоната. Не инцидентно в европейските медии тези купюри бяха наричани " парите на Осама бен Ладен " - по името на водача на терористичната организация Ал Кайда.

" От 27 януари 17 от 19-те национални централни банки приключват стартирането на банкноти с номинал 500 евро ", се споделя в известието на ЕЦБ.

По логистични аргументи на Австрия и Германия се позволява издаването на такива купюри до 26 април.

Съществуващите банкноти от 500 евро ще продължат да бъдат законно платежно средство, тъй че към момента можете да се употребяват като средство за заплащане и икономисване. По сходен метод банките, бюрата за обмяна и други търговски обекти ще могат да продължат да одобряват съществуващите банкноти от 500 евро.

Подобно на всички купюри на евробанкноти, банкнотата от 500 евро постоянно ще резервира цената си и може да бъде разменена в национална централна банка на еврозоната когато и да е.

Според данните на ЕЦБ делът на тези банкноти в общия оборот на еврокупюрите е 2,4% и малко от повече от 20% тяхната обща стойност - около261 милиарда евро. Към края на ноември 2018 година в обращение са се намирали съвсем 521 милиона 500-еврови банкноти. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР