Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че иска да следи по-често

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че иска да следи по-често
Коментари Харесай

ЕЦБ ще засили наблюдението на ликвидността на банките

Европейската централна банка (ЕЦБ) разгласи, че желае да следи по-често ликвидността на банките в еврозоната, с цел да понижи бъдещия риск от финансова рецесия.


" Решихме от септември да изпращаме на банките искане за информация на седмична база, с цел да разполагаме с по-актуални данни, които да ни разрешат да следим по-добре развиването на ликвидността ", съобщи ръководителят на органа, отговарящ за надзора на банките в Европа, който е част от ЕЦБ, в изявление, оповестено на уеб страницата на ЕЦБ.

" Става въпрос за изпращане с по-голяма периодичност на информацията за ликвидността, която банките към този момент ни изпращат ежемесечно ", сподели Андреа Енрия.

Данните включват детайлности като матуритета на ликвидността по сметките на банките, техните контрагенти и преводите по рефинансиране с ЕЦБ.

Това би трябвало да даде опция за по-добър надзор върху развиването на " най-ликвидните активи и пасиви, като депозитите ", добави Енрия.

Промяната идва директно след банкрута на районни банки в Съединени американски щати през март, последван от срутва на Credit Suisse, който провокира опасения за световна финансова рецесия.

Мярката е в отговор на рекомендация от юни на Европейския банков орган (ЕБО), регулаторния орган за бранша. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР