Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да взима предвид размера

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да взима предвид размера
Коментари Харесай

Коронавирусните стимули на ЕЦБ не бива да се влияят от размера на икономиките

Европейската централна банка (ЕЦБ) не би трябвало да взима поради размера на стопанската система на дадена страна, когато купува държавни облигации като част от стимулиращата си стратегия, съобщи във вторник пред бизнес телевизия CNBC шефът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Неговите мнения идват, откакто по-рано този месец Конституционният съд на Германия изиска от ЕЦБ да резервира тази връзка, с цел да се избегнат рисковете от деформиране на пазарите, напомня БНР.

ЕЦБ купува огромни количества държавни облигации като част от по-широките си старания за намаляване на икономическия спад в еврозоната вследствие на коронавирусната рецесия.

Спешната пандемична стратегия за покупки (PEPP), оповестена през март, има за цел да докара до закупуването на скъпи бумаги за 750 милиарда евро до края на годината. Програмата обаче е друга от другите начинания за изкупуване на облигации, при които централната банка обвързва месечните си покупки с размера на стопанската система на дадена страна членка на еврозоната.

Говорейки пред CNBC, Дьо Гало уточни, че програмата PEPP е "шедьовър ", основан от мощната реакция на ЕЦБ. Въпреки това той означи, че ЕЦБ може да бъде още по-отворена във връзка с гъвкавостта на програмата за покупки, като добави, че "вероятно предстоят повече тласъци ".

"Ние сме отворени във връзка с размера, ние сме отворени за крайната дата на програмата, която е обвързвана с крайната дата на коронавирусната рецесия, и във всеки случай не преди края на тази година. Но още повече, в случай че желаеме да подсигуряваме оптималната успеваемост на PEPP, не би трябвало да се обвързваме с финансови ключове ", означи той.

"Някои централни банки би трябвало да могат да купуват повече, а други да купуват по-малко, в случай че е належащо да се предотврати неоправдана фрагментация, неоправдана динамичност на пазара или пропуски в ликвидността, които бихме могли да имаме на пазара ", добави централният банкер.

В изказването си пред CNBC Дьо Гало акцентира, че ЕЦБ е решена да извърши мандата си без значение от неотдавнашното разпореждане на Конституционния съд на Германия, който даде на ЕЦБ три месеца, с цел да оправдае някои от покупките на облигации.

Трябва да се има поради, че решението на немския съд беше по отношение на предходна стратегия за покупки на акции на ЕЦБ, а не във връзка с Спешната пандемична стратегия за покупки.

Вилроа дьо Гало също по този начин уточни пред CNBC, че сега не вижда нужда от смяна на лихвите, добавяйки, че към този момент е удовлетворен от метода, по който работят негативните проценти.

Той означи, че икономическото възобновяване е в ход, само че ще бъде последователно и постепенно. Освен това счита, че за известно време високата безработицата ще съставлява предизвикателство. "ЕЦБ би трябвало да противодейства на дезинфлационния напън ", заключи Вилерой.

Вчера Франсоа Вилроа дьо Гало разяснява, че ЕЦБ евентуално ще би трябвало да направи повече, с цел да резервира еврозоната платежоспособна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР