Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че е готова да

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че е готова да
Коментари Харесай

Европейската централна банка е готова да понижи лихвения процент

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде сигнал, че е подготвена да понижи главния лихвен % от историческия му връх, на който се намира в този момент - 4%.

В изявление за Financial times основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн отхвърля терзанията, че в случай че Европа направи тази крачка преди Федералния запас на Съединени американски щати, решението може да има противоположен резултат и да докара до обезценяване на еврото по отношение на $.

Все отново банката ще резервира рестриктивната политика във връзка с лихвите и разпоредбите за кредитиране до края на 2024 година, излиза наяве още от думите му.

Ако на съвещанието си на 6 юни ЕЦБ направи крачка към намаление на главните лихви, това ще се случи за първи път от две години насам.

Нивото им доближи исторически връх от 4%, откакто през лятото на 2022 година ЕЦБ предприе серия от покачвания на лихвените равнища - нещо, което не се беше случвало с продължение на 11 години. Това докара до закъснение на европейската стопанска система и на кредитирането.

В България равнищата на лихвите остават доста по-ниски от тези в Еврозоната. Заявката на Асоциацията на банките у нас е покачването да става гладко.

Ходът на ЕЦБ за повдигане на лихвите пристигна в отговор на фрапантното повишаване на живота в Европа, провокирано от растежа на цените на енергийните запаси след нахлуването на Русия в Украйна при започване на 2002 година. В пика си инфлацията в Еврозоната надвиши 10% на годишна база.

За да стабилизира инфлацията в границите на здравословните 2%, ЕЦБ предприе политика, която постави завършек на „ евтините пари “ и на десетилетие от нулеви лихви по депозити и минимално оскъпяване на заемите. Подобни ограничения започнаха и централните банкери по целия свят, в това число в Съединени американски щати.

Две години по-късно равнището на инфлацията в страните от Еврозоната към този момент е покрай целевото - към 2%. Според данните на Евростат за април тя е 2,4%.

Сега ЕЦБ наподобява ще бъде една от първите огромни централни банки, които ще намалят лихвите.

Макар че дава поръчка, че е подготвена за тази крачка, банката към момента е надалеч от концепцията за разхлабване на паричната политика.

Според основния икономист на ЕЦБ Филип Лейн в случай че до 6 юни, когато е идващото съвещание на ЕЦБ, няма огромни изненади, обстановката разрешава на централните банкери да подхващат стъпка надолу.

Според вложителите ЕЦБ ще намали референтната си рента по депозитите с 0,25% от рекордния им връх от 4%. Действие, което към момента не се планува от централните банки в Съединени американски щати и Англия.

Запитан дали се гордее, че ЕЦБ е в положение да понижи лихвите по-рано от други огромни централни банки, Лейн уточни, че " централните банкери се стремят да бъдат скучни " и че се надява " да се стремят да имат и допустимо минимум его ".

Според него главната причина, заради която инфлацията е спаднала по-бързо в Еврозоната в съпоставяне със Съединени американски щати, е, че районът е бил обиден по-силно от енергийния потрес, провокиран от нашествието на Русия в Украйна. „ Справянето с войната и енергийния проблем струваше скъпо на Европа “, споделя той.

„ Но във връзка с тази първа стъпка (да стартираме да понижаваме лихвените проценти), това е знак, че паричната политика дава резултати и подсигурява, че инфлацията понижава навреме. В този смисъл считам, че постигнахме триумф, ” споделя още Лейн.

Според него членовете на ЕЦБ би трябвало да поддържат лихвените проценти рестриктивни и тази година, с цел да подсигуряват, че инфлацията ще продължи да понижава.

Очакванията са, че ЕЦБ ще резервира този метод до 2025 година, защото бързият напредък на заплатите в Еврозоната оказва напън върху цените на услугите.

Доколко ЕЦБ понижава лихвите като цяло ще зависи от нейната оценка за по този начин наречения безпристрастен лихвен % - точката, в която спестяванията и вложенията са уравновесени.

Анализите каква е цената на този безпристрастен лихвен % варират, само че съгласно Лейн е към 2% или малко над 2%.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР