Европейската централна банка е твърдо решена да попречи на това

...
Европейската централна банка е твърдо решена да попречи на това
Коментари Харесай

Президентът на ЕЦБ прогнозира ново повишаване на лихвите

Европейската централна банка е твърдо решена да попречи на това внезапното повишаване на инфлацията да се трансформира в норма и по тази причина ще увеличи още лихвите. Това съобщи президентът на ЕЦБ Кристин Лагард по време на тирада във Франкфурт, представена от AFP. Тя акцентира, че пандемията и продължаващата война в Украйна оказват " дълготраен напън върху цените ".

" Повишаването на цените е доста по-високо и по-трайно от предстоящото и централната банка би трябвало да подсигурява, че високата до небето инфлация няма да стане непрекъсната ", акцентира Лагард.

Инфлацията в еврозоната се повиши до 9,1 % този август, което е рекордно високо равнище. Според прогнозите до края на годината тя може да доближи и двуцифрено число.

На последното си съвещание по-рано този месец ЕЦБ увеличи лихвените си проценти с рекордно огромните 75 базисни пункта в опит да укроти скока на потребителските цени. Това обаче явно не е задоволително.

Сега ЕЦБ чака да увеличи лихвените проценти в допълнение на идващите си няколко съвещания.

" Колко бързо и какъв брой надалеч ще се покачат лихвите, ще зависи от инфлационните вероятности ", добави Кристин Лагард.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР