Европейската централна банка е готова да предприеме по-нататъшни мерки в

...
Европейската централна банка е готова да предприеме по-нататъшни мерки в
Коментари Харесай

ЕЦБ гарантира, има достатъчно средства да се пребори с кризата

Европейската централна банка е подготвена да предприеме по-нататъшни ограничения в поддръжка на стопанската система на Еврозоната. Това оповестиха от ЕЦБ през днешния ден в опит да разсеят опасенията, че банката не разполага с боеприпаси за битка с пандемията от ковид, съобщи Ройтерс.

Макар че предходната седмица ЕЦБ разгласи пакет от широкообхватни ограничения за стимулиране на стопанската система, в това число изкупуване на спомагателни държавни и корпоративни облигации за 120 милиарда евро и стратегия за кредитиране на дребните и междинните предприятия, пазарите се притесняват, че на централната банка не са останали мощни принадлежности, които да бъдат употребявани, в случай че рецесията с пандемията от ковид се задълбочи.

Тези опасения бяха подсилени от ръководителя на австрийската централна банка Роберт Холцман, който загатна в изявление, че паричната политика на ЕЦБ е достигнала своите граници и че не може да отговори на пазарните упования, визирайки решението на институцията да остави рекордно ниските си лихви без смяна. По-късно той върна думите си обратно, откакто ЕЦБ обори изказаното от него мнение.

Днес ЕЦБ съобщи, че е „ подготвена да поправя всичките си ограничения в сходство със създалата се обстановка, в случай че има потребност от опазване на ликвидността в банковата система ”.

„ Централната банка може да предприеме повече ограничения, само че това е здравна рецесия, а не финансова, тъй че държавните управления на обособените страни би трябвало да поемат отговорността “, съобщи вицепрезидентът на ЕЦБ  Луис де Гиндос.

Той акцентира, че Европейският механизъм за непоклатимост (ЕМС) сега разполага с 410 милиарда евро, които могат да бъдат употребявани при потребност, само че добави, че общ фискален инструмент за цялата Еврозона би бил от огромна помощ в създалата се обстановка.

„ Важно е да има общ отговор, общоевропейски отговор... един фискален инструмент за Еврозоната би бил от значително значение “, сподели той пред испанското радио RNE.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР