Европейската столица на културата ще се открие на 12 януари

...
Европейската столица на културата ще се открие на 12 януари
Коментари Харесай

Три дни празник за откриването на Пловдив 2019

Европейската столица на културата ще се открие на 12 януари следващата година, заяви през вчерашния ден изпълнителният шеф на фондация „ Пловдив 2019 ” Кирил  Велчев.  Тържествата ще стартират в петък и ще продължат през целия уикенд на няколко подиуми,  а кулминационната точка на събитията ще  е  в събота. Програмата се прецизира,  както и централното място, на което ще се организира церемонията.  

Датата на откриването е доста значима за туристическия отрасъл, с цел да могат туроператорите и хотелиерите да провеждат  предварително визитата на  групи.  Двама лектори - Кристиан Тране от Орхус - Дания, и Нийл  Питърсън от Ливърпул особено дойдоха през вчерашния ден в Пловдив, с цел да споделят  на пловдивските  хотелиери и ресторантьори  по какъв начин техните градове са посрещали гостите.  Ливърпул беше Европейска столица на културата през 2008 година, а Орхус - през 2017-а.

Броят на нощувките в Орхус, в който живеят към 350 000 души,  е повишен с 12% по време на Културната столица, а на задграничните туристи - с 16 на 100, изясни Кристиан Тране.  80 % от гостите са били от Германия.  В Ливърпул от подготовката за Европейската столица на културата до момента делът на туризма е скочил с 15% и единствено за една година са били регистрирани 800 млн. евро доходи в туризма,  каза Нийл  Питърсън. От 16-о място  градът  се е преместил на пето  в класацията на туристическия отрасъл  във Англия.

Пловдив има всичко належащо за сполучливото осъществяване на Европейската столица на културата - стратегия, хора, партньорство, пристрастеност, оптимистично заключи Нийл Питърсън, който беше съветник на фондацията при подготовката на кандидатурата на Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР