Европейската сметна палата представи вчера доклад, в който се препоръчва

...
Европейската сметна палата представи вчера доклад, в който се препоръчва
Коментари Харесай

Въпреки парите от ЕС за чист транспорт, градовете не успяват да откажат хората от колите

Европейската счете палата показа през вчерашния ден отчет, в който се предлага въвеждането на по-чисти транспорти в градовете в Европейски Съюз.

Шест години откакто Европейската комисия прикани за забележителна смяна, към момента няма ясна признаци, че градовете трансформират значително методите си към градското придвижване и че минават към по-чисти транспорти, се добавя в отчета. Използването на персонални коли не е намаляло доста, а замърсяването на въздуха в доста градове към момента е над допустимите нива, прибавя палатата.

Европейският съюз влага доста средства, с цел да помогне на градовете да основават по-природосъобразни способи за напредване на хората. От 2014 до 2020 година Европейски Съюз е дал към 16.5 милиарда евро за тази цел, най-вече за развиването на мрежите на метрото и трамваите, само че и за велосипедни пътеки и " умни " системи за транспорт.

За правенето на отчета са били осъществени инспекции в осем от огромните градове в четири страни от Европейски Съюз - Хамбург и Лайпциг (Германия), Неапол и Палермо (Италия), Лодз и Варшава (Полша) и Барселона и Мадрид (Испания). Сметната палата е допълнила разбора си с анкета измежду 88 града и с оценка на 15 плана, съфинансирани от Европейски Съюз.

В документа се показва, че достъпът до ефикасна мрежа за публичен превоз, в това число в отдалечените региони и с разнообразни благоприятни условия за напредване, е от значително значение за поощряване на жителите да употребяват по-малко персоналните си коли. На места, където те имат тези условия, хората могат да изберат да вървят пеш, да карат велосипед и да употребяват публичен превоз, се регистрира в отчета.

През 2013 година Европейска комисия показа насоки за справяне с провокациите на придвижването в градовете и усили финансирането за планове в тази област. Това разреши доста градове в Европейски Съюз да подхващат разнообразни стъпки за възстановяване на качеството и количеството на публичния превоз. Палатата отбелязва, че финансираните от Европейски Съюз планове не всеки път се основават на подобаващи тактики и няма доказателства, че са постигнали преследваната резултатност.

Градовете са изправени пред провокации в две области, които ги лимитират в ефикасното и стабилно потребление на подпомагането от Европейски Съюз - обезпечаването на задоволително лично финансиране за разноските за потребление и поддръжка на проектите; координация на системите за паркиране, зоните без коли и велосипедните мрежи.

Според палатата Европейска комисия би трябвало да преценява отпущането на нови средства за такива планове с това дали страните извършват годишните рекомендации на комисията в тази област. Градовете, които не разполагат с благонадежден проект за така наречен устойчива градска подвижност (градски транспорти без замърсяване), следва да не получават финансиране от Европейски Съюз, съгласно палатата.

Задръстванията са едно от най-големите провокации пред придвижването в градовете и засягат по-голямата част от европейците. Задръстванията водят до разноски за към 270 милиарда евро годишно, се показва в известие на палатата. Допълва се, че тук-там с елементарно напредване продуктивността на служащите се усилва с до 30 на 100. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР