Европейската сметна палата представи днес предварителен доклад за действията на

...
Европейската сметна палата представи днес предварителен доклад за действията на
Коментари Харесай

Европейската сметна палата проверява качеството на въздуха в София

Европейската счете палата показа през днешния ден прелиминарен отчет за дейностите на Европейски Съюз за понижаване на замърсяването на въздуха.

Проверката преглежда въпроса дали политиките на Европейски Съюз са били ефикасни за понижаване на заплахите за здравето, породени от замърсяването на въздуха. За да ревизира своите заключения, Европейската счете палата е направила инспекции в градските зони, наранени най-силно от замърсяване на въздуха, в шест страни от Европейски Съюз - Брюксел (Белгия), София (България), Острава (Чехия), Щутгарт (Германия), Милано (Италия) и Краков (Полша).

Скорошни изследвания демонстрират, че неприятното качество на въздуха е главната причина, обвързвана с околната среда, за преждевременна гибел измежду жителите на Европейски Съюз. Фините прахови частици са предизвикали към 436 000 случая на преждевременна гибел в Европейски Съюз през 2013 година, азотният двуокис - 68 000 случая, а тропосферният озон - още 16 000 случая.

Директивата на Европейски Съюз за качеството на атмосферния въздух дефинира общите техники за премерване, индикаторите за оценка на качеството на атмосферния въздух и наложителните пределно възможни стойности за наличие на главните замърсители във въздуха. Европейски Съюз съфинансира дейности за възстановяване на качеството на въздуха по структурните и капиталови фондове, както и по изследователските стратегии.

Очаква се окончателният отчет да бъде показан в средата на идната година
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР