Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС

...
Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС
Коментари Харесай

България връща 23 млн. лева заради измами с къщи за гости

Европейската работа за битка с измамите със средства от Европейски Съюз (ОЛАФ) предлага на европейския бюджет да бъдат възобновени над 30 милиона евро по планове в България.

Най-голямата част от сумата - 23 милиона евро би трябвало да бъде върната поради къщи за посетители, финансирани от европейските аграрни фондове. От 746 къщи за посетители в страната ни, получили над 103 млн. евро финансиране, над половината (377 къщи) не извършват поставените условия. Те не давани на туристи чартърен, а са употребявани за частни потребности.

" В измамите за къщи за посетители са забъркани Фонд " Земеделие ", министерството на земеделието и министъра в това число.

Това нанася имиджова щета на туризма. Взели са пари, които са знаели, че няма да ги употребяват за туризъм. Общо 749 къщи са били по европрограмата, от тях 20 изобщо не са взели участие. Около 200 са имали пороци. Близо 50% от къщите са създали нарушаване, в никакъв случай не са давани чартърен ". Това съобщи доцент Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма за " Твоят ден " по NOVA NEWS.

За него обществото е обрано с 30 млн. евро.

" От 500-те работещи къщи за посетители 2/3 имат нарушавания. Другата 1/3 са изрядни и търпят имиджова вреда ", означи той.

И посочи, че от Украйна идват рейсове, с хора, на които им е дадено да се настанят в безвъзмездни хотели у нас, по тази причина в този момент те си потеглят. Остават единствено хората, които в действителност са бягали от войната.

Според Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията, още при появяването си моделът на къща за посетители е провокирал мнения. " Единият вид е някой, който има къща на село и получава европейски пари или да вземеш средства против заричане да построиш такава. През 2019 година полицейските структури по места потеглиха да ревизират и откриха, че 270 от 280 имаха проблеми. Има и хора, които употребяват консултанти ", уточни той.

По думите му няма механизъм за връщане, открит у нас. " Ако се създали персонална къща, няма по какъв начин да вземе страната парите назад. Ако страната не ги върне, те ще бъдат взети идващия програмен интервал ", изясни Безлов. И добави, че няма механизъм нито наказания, нито за връщане на средства.

Снимката е илюстративна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР