Европейската прокуратура започна да разследва “виртуалните овце” в България. Тя

...
Европейската прокуратура започна да разследва “виртуалните овце” в България. Тя
Коментари Харесай

РАЗСЛЕДВАНЕТО на Валя Ахчиева: Как за виртуални овце се получават реални пари

Европейската прокуратура стартира да проверява “виртуалните овце” в България. Тя е иззела от Окръжната прокуратура във Велико Търново досъдебното произвеждане по проблема.

Това стана ясно от следствие на Валя Ахчиева по телевизия „ Евроком”.

Скандалът с така наречен „ виртуални овце” избухна в България още през 2019-та година, когато от Националната асоциация на овцевъдите оповестиха, че хиляди овце в България съществуват единствено като номера на ушни марки в системата ВетИС на БАБХ. Но тези овце ги нямало в кошарите. Съществували единствено по документ. Въпреки това, притежателите им получавали европейски дотации.

Още тогава, през 2019-та, в дирекция АФКОС на Министерство на вътрешните работи бил получен сигнал от ОЛАФ – Европейската работа за битка с измамите, в който се твърди за „ измами в изключително огромни размери, осъществени от две лица, при усвояването на евросредства, предопределени за подпомагането на аграрни производители при развъждането на животни.” – стана ясно от следствието на Ахчиева.

Но, през днешния ден – 4 години по-късно, няма резултат от работата на способените органи. Няма повдигнати обвинявания. Обществото към момента не знае, коя е повода и кой подкрепя съществуването на тази машинация? А при нея „ виртуални овце” се употребяват като средство за приемане на пасища, след което с получените площи се кандидатства за европейски дотации посредством директните заплащания.

При инспекции на Областните дирекции по сигурност на храните във Велико Търново и в Габрово, тогава, през 2019-та са били открити несъответствия в броя на животните в кошарите и в ушните марки. Но е фиктивен метод, по какъв начин да се неглижират резултатите от тези инспекции на контролния орган. А точно - като се дадат пояснения от притежателите, че овцете ги нямало в кошарата, тъй като те били в друга кошара. А при инспекциите на Държавен фонд „ Земеделие” във Велико Търново, не били откривани „ виртуални животни”. Вероятно, тъй като инспекторите от Техническия инспекторат са предупреждавали притежателите на ферми 48 часа преди да отидат при тях на инспекция.

Валя Ахчиева разкри и по какъв начин в Областната дирекция по земеделие в Габрово са раздавали пасища, след неправилно изчислени скотски единици на компаниите, при показани документи без автограф и щемпел и с погрешно наличие. А от БАБХ в Габрово отхвърлиха този документ с броя на животните да е извадка от тяхната система ВетИС. Нямали подобен формуляр.

Така журналистическото следствие потвърди, че всяка една държавна институция, на процедура работи с някакви виртуални цифри, само че най-после Държавен фонд „ Земеделие” заплаща напълно действителни европейски средства.

На въпрос на Валя Ахчиева към новия изпълнителен шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов – дали след излизането на Агенцията от структурата на Министерството на земеделието и превръщането и в независим орган под шапката на Министерски съвет няма да се пресечен връзките по контрола, проф. Даскалов съобщи, че това нямало да се случи. Напротив, контролът щял да стане същински, тъй като задачата на Агенцията била да има здрави животни.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР