Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19

...
Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу COVID-19
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва покупките на ваксини срещу COVID-19

„ Европейската прокуратура удостоверява, че проверява закупуването на ваксини против COVID-19 в Европейския съюз ”, заяви институцията. Потвърждението се дължи на „ извънредно високия публичен интерес ”. На този стадий обаче не се разкриват спомагателни детайлности.

По време на пандемията Европейската комисия контракти и подписа контракти за стотици милиони дози ваксина от името на страните членки. Процедурата неведнъж е била подложена на критика, тъй като договорите бяха оповестявани единствено отчасти или тъй като е имало забавяния в доставката на имунизацията, напомня в. „ Билд ”.

​Какво тъкмо проверява прокуратурата сега остава неразбираемо. В продължение на месеци изключително подложена на критика беше договорката за до 1,8 милиарда дози от Pfizer/BioNTech от пролетта на 2021 година Тогава размерът на контракта се оценяваше на 35 милиарда евро.

Както заяви вестник „ Ню Йорк Таймс ”, персоналният контакт сред ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла е бил решителен за договорката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови известия.

Европейската комисия отхвърли да даде на публицистите достъп до въпросните известия. Според отчет от септември Европейската счете палата не е получила никаква информация за договорката. Европейският омбудсман Емили О`Райли остро разкритикува дейностите на Европейската комисия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР