Европейската прокуратура обяви, че разследва 9 български компаии, заподозрени в

...
Европейската прокуратура обяви, че разследва 9 български компаии, заподозрени в
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва за измами 9 български фирми

Европейската прокуратура разгласи, че проверява 9 български компаии, обвинени в осъществяване на измами за приемане на средства от Европейския съюз.

Имената на компаниите не са посочени. От институцията уточняват обаче, че във вторник, 22 март, са били осъществени 25 претърсвания в София и други градове в областите Софийска, Перник и Монтана.

Разпитани са били 10 обвинени, а  разследваните са мениджъри, притежатели и представители на компании, кандидатствали и получили средства от Европейски Съюз по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която е ориентирана към дребните и междинни предприятия и има за цел да усъвършенства развиването на българската стопанска система.

Всички разследвани са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група и за показване на неистинен документи и показания за нелегално придобиване на тези средства. По искане на ръководещия европейски делегиран прокурор и с позволение на българския Специализиран углавен съд и Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " са претърсени общо 25 къщи, офиси, хранилища и транспортни средства, благосъстоятелност на деветте компании. При обиските са конфискувани огромно количество документи и закупената с получените средства техника - основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро. Разследването на случая продължава, показват от Европрокуратурата.

Съобщението идва седмица откакто европейският основен прокурор Лаура Кьовеши беше на посещаване в България на 16 и 17 март. Тя имаше серия от срещи с премиера Кирил Петков, основния прокурор Иван Гешев, правосъдния министър Надежда Йорданова и вътрешния министър Бойко Рашков.

След срещата с премиера, Кьовеши разгласи, че е време българските управляващи да проработят по чувствителни случаи. Тя означи, че европрокуратурата е получила 120 сигнала от България, което по думите ѝ е рекорден брой тъжби, свързани със подозрения за злоупотреби с европейски пари в сферите на земеделието, строителството и публичните поръчки. В годишния си отчет, показан през вчерашния ден прокуратурата на Европейски Съюз регистрира, че се ревизират 98 случая, свързани със подозрения за корист с европейски средства в България, с евентуални вреди в размер на 427 млн. евро за бюджета на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР