Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим

...
Европейската прокуратура не е чуждестранна инситуция, ние искаме да работим
Коментари Харесай

Кьовеши: Няма да се намесваме в работата на българската прокуратура

Европейската прокуратура не е задгранична инситуция, ние желаеме да работим за вас и да спечелим вашето доверие. Това сподели Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши, която е на двудневно посещаване у нас. Вчера тя проведе срещи с Иван Гешев и служебният правосъден министър Янаки Стоилов. 

" Едно от първите провокации е, че съставът на нашата Европейска прокуратура в службата в София не е изцяло показана. Липсват шестима, които занапред би трябвало да бъдат назначени. Освен това към нашата работа в София би трябвало да бъдат избрани съответните следователи и проверяващи чиновници ", сподели Кьовеши на срещата си с медиите. 

Европейският основен прокурор посочи, че през днешния ден е в София, с цел да се срещна с четиримата делегирани прокурори, които сега работят в делегираната прокурорска работа в София, с цел да види дали те имат потребност от поддръжка в своята активност и работа. " Това е част от моите професионални отговорности, а точно да наглеждам дейностите на нашите децентрализирани служби във всички участващи в европейската прокуратура страни – членки ", заяви Кьовеши. 

Тя напомни, че Европейската прокуратура стартира работа на 1-ви юни и от този момент националните управляващи са започнали трансфера на всички настоящи следствия, които към този момент спадат в обсега на компетенциите на европейската прокуратура.

" Трябва да решим дали да ги продължим в нашата европейска прокуратура или да ги върнем към националните управляващи. Освен това започнахме да получаваме сигнали или тъжби от частни страни - от жители, от Неправителствени организации, от компании от цяла Европа. Всички тези сигнали и тъжби ще бъдат оценени и в случай че е налице задоволително информация, ще проведем следствие. Когато споделям ние ще проведем следствие, имам поради европейските делегирани прокурори, които работят в европейската прокуратура, само че са открити в държавите-членки ", изясни тя. 

По време на изказването си Кьовеши изясни още, че Европейската прокуратура няма да се намесва в работата на българското държавно обвиняване, а ще сътрудничи по спазването на нормативната уредба. 

Следващата седмица ще бъде открита нова процедура за назначение на европейски делегирани прокурори. " Те би трябвало да са изцяло самостоятелни и да имат задоволително прокурорски опит в следствието на финансови закононарушения, корупция, пране на пари, финансови измами с Данък добавена стойност. Делегираните прокурори би трябвало да са опитни и в областта на интернационалното съдействие. Надявам се, че скоро ще имаме нови оферти от Бъглария ", уточни Кьовеши. 

Европейската прокуратура ще проверява задгранични измами, Данък добавена стойност, измами, корист със средства на Европейски Съюз, финансови измами, пране на пари, корупция, изясни европейският прокурор и добави, че тази палитра от закононарушения не се проверява задоволително. " Имаме потребност от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмняват, че ще успеем да подберем такива. Да стартираме работа в организация като нашата не е елементарно. Ще работим в режим на 22 Наказателно-процесуални кодекса - начинание, което до момента не е било проведено ", посочи още Кьовеши. 

По думите й, всеки ще може да подава сигнали зо Европейската прокуратура. Това ще става през уеб страницата като всеки сигнал може да бъде подаден и на български език. Кьовеши увери, че сигналите ще се преглеждат без да се прави разлика сред лицата, които са подали сигналите. ОЛАФ не може да организира наказателни следствия, това може да прави единствено европейската прокуратура, изясни още Кьовеши. И добави, че ще проверяват всички закононарушение след 2017 година и попадат в обсега на тяхната  пълномощия, защото би трябвало да потвърдят, че законът е идентичен за всички.

" Да, ще проверяваме хора с власт, богати и рискови хора. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се опита да се обади на основен прокурор от нашата работа, аз ще направя това обществено притежание ", добави Кьовеши. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР