Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с

...
Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с
Коментари Харесай

Европейската прокуратура разследва над 120 случая на злоупотреби в България

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с европейски средства в България. На тази база институцията е почнала следствие на над 120 случая. Това сподели европейският основен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с българския министър председател Кирил Петков.

"Получихме информация за измами с европейски средства, най-много свързани с публични поръчки. Също по този начин информация за злоупотреби със икономически дотации, измами в областта на строителството, както такива с фондовете за възобновяване след ковид ", разяснява Кьовеши.

Тя е на двудневно посещаване в София по покана на министър-председателя.

Кьовеши сподели, че Министерският съвет остава контактна точка на Европейската прокуратура и това е явен сигнал за мощен ангажимент на най-високо равнище от страна на българското държавно управление.

"Важно е в България да няма монопол върху управляващите, които могат да изпращат сигнали до европейската прокуратура ", добави тя. И уточни, че сигнали може да се подават и от НПО-та, жители и публицисти.

Кьовеши изясни, че има вяра на българските делегирани европрокурори и до момента не е получавала сигнали за напън върху тях. Квотата на България беше попълнена с магистрати откакто няколко пъти кандидатури бяха връщани като несъответствуващи.

Кьовеши сподели още, че на срещата с премиера Петков са прегледани разнообразни способи за усъвършенстване за взаимната работа, в това число в законодателството.

"Идеята на Петков да се сътвори специфична група, която да работи с европейската прокуратура за гаранция за самостоятелност, е нещо, към което би трябвало да се стремим. Ще реализираме прогрес във връзка с битката с измамите и закононарушения, осъществени от проведени групи ", сподели тя.

От своя страна министър председателят Кирил Петков разяснява, че диалогът е минал в доста градивен дух. Той добави, че държавното управление и европейската прокуратура имат обща упоритост за взаимна работа във връзка с нарушавания, корупция и всевъзможни други закононарушения, свързани с еврофондовете, "така че да стане ясно, че България не е мястото за такива закононарушения ".

В четвъртък Лаура Кьовеши ще беседва с основния прокурор Иван Гешев и с министъра на правораздаването Надежда Йорданова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР