Европейската нощ на учените започна в петък. Темата е Адаптиране

...
Европейската нощ на учените започна в петък. Темата е Адаптиране
Коментари Харесай

Европейска нощ на учените: Адаптиране на човека към промените в климата

Европейската нощ на учените стартира в петък. Темата е " Адаптиране на индивида към измененията в климата ". В самодейността вземат участие над 300 града в целия свят. Събитието се организира през днешния ден и на следващия ден в над 30 местоположения в цялата страна.

В София те са няколко. В Университета по архитектура, строителство и геодезия главен фокус беше водата - като животворна мощ, само че и като буря. Най-впечатляваща беше проява на оттичане на дъждовна вода на разнообразни терени.

Как пораждат наводненията? Отговорът научиха посетителите на Европейската нощ на учените в УАСГ. С помощта на макет с разнообразни терени и симулация на дъжд деца и възпитаници видяха образно какви са предпоставките за пораждане на естественото злополучие.

" Заради честите наводнения в последно време взехме решение за Европейската нощ на учените да създадем една проява на 4 типа друг терен и да покажем по какъв начин се движи водата. Основното е да демонстрираме, че част от гората и от нейната естествена корона задържа водата. Искаме да насочим вниманието към опазване на горите ", съобщи гл.ас. доктор инж. Славка Мечкарова, учител в Хидротехнически факултет на УАСГ.

Чрез интерактивни презентации стана ясно за какво несъразмерната и нерегламентирана сеч основава предпоставки за бедствия и какъв брой значима е ролята на горите в хидрологичния цикъл. Сред най-малките участници в демонстрациите беше и 6-годишната Йоана.

Твърди, че е любопитна към работата на хидроинженерите и след тази Нощ на учените към този момент знае по какъв начин водата може да се употребява като животворна мощ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР