Европейската народна партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в ЕС

...
Европейската народна партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в ЕС
Коментари Харесай

Как ще се разпределят местата в Европейския парламент?

Европейската национална партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в Европейски Съюз и ще има 184 места съгласно последните планирани резултати от 2 часа през нощта. ЕНП ще има 8 евродепутати повече от предходния мандат. Част от това политическо семейство е партия ГЕРБ, която съгласно последните резултати ще има 5-има евродепутати в групата. Това значи, че ЕНП ще може да излъчи и идващия ръководител на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат и най-вероятно ще го получи, съобщи Българска национална телевизия.

Втора политическа мощ в Европейски Съюз остават социалистите и демократите с резултати близки до резултатите от предходния мандат. Те ще имат 139 евродепутати в новия парламент. Българските социалисти ще бъдат единствено двама.

Третото място резервират и либералите от “Обнови Европа ”, само че те понасят съществени загуби. Това се дължи най-много на неприятното показване на партията “Ренесанс ” на Еманюел Макрон, която също е част от европейското демократично семейство. Либералите губят повече от 20 места в Европарламента. Въпреки това първите три политически сили ще могат да образуват проевропейско болшинство в новия Екологичен потенциал. Такива поръчки към този момент направиха в изборната нощ водещите претенденти на първите две политически фамилии - Урсула фон дер Лайен и Никола Шмид.

Голяма загуба на изборите понасят и зелените, които губят повече от 20 депутатски места, а също и своята четвърта позиция от предходния мандат. Причините за това могат да се търсят в непопулярността на Зелената договорка и многочислените рецензии към климатичната политика на Брюксел през последните години.

Другата наклонност е, че крайната десница в Европа доста усилва наличието си в Европейския парламент и първите три фракции, въпреки и да имат болшинство, ще би трябвало да се преценяват с нея.

Националистическите и консервативни партии в този момент са разграничени в две политически групи - Група на консерваторите и реформистите, които съгласно прогнозните резултати имат 73 места в новия парламент и стават четвърта политическа мощ. Крайната десница е показана най-много в групата “Идентично и народна власт ”, която също доста усилва наличието си и ще има 58 места. Има и към 100 новоизбрани евродепутати, които към момента не са част от никое политически семейство, само че упованията са огромна част от тях също да се причислят към някоя от двете фракции или да основат нова. България също ще има свои представители в този политически набор с евродепутатите от “Възраждане ” и евродепутата от “Има подобен народ ”.

Успехът на крайната десница в Европа е най-видим в няколко страни. Във Франция партията на Марин Льо Пен дружно с водещия претендент Жордан Бардела беше огромният победител в евроизборите, което накара и президентът Макрон да разгласи нови парламентарни избори. В другата огромна страна от Европейски Съюз - Германия крайнодясната Алтернатива за Германия означи рекорден триумф и към този момент е втора политическа мощ във федералната република. В Австрия изборите бяха извоювани от крайнодясната Австрийска партия на свободата, а нидерландската партия на свободата на Герд Вилдерс беше втора и доста усили наличието си в Екологичен потенциал.

От през днешния ден стартират диалозите сред политическите фамилии за образуването на новите групи в Екологичен потенциал. През юли на първата си сесия в Страсбург Екологичен потенциал ще би трябвало да избере собствен ръководител и заместници. Вероятно ръководител още веднъж ще бъде малтийката Роберта Мецола от ЕНП. През юли или през септември евродепутатите ще би трябвало да гласоподават и ръководителя на Европейската комисия. А в това време водачите на Европейски Съюз ще би трябвало да се схванат по какъв начин ще разпределят останалите значими постове в евроинституциите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР