Европейската народна партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в ЕС

...
Европейската народна партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в ЕС
Коментари Харесай

ЕНП остава най-голямата политическа сила в Европейския парламент

Европейската национална партия (EНП) остава най-голямото политическо семейство в Европейски Съюз и ще има 184 места съгласно последните планирани резултати от 2 часа през нощта, предава. ЕНП ще има 8 евродепутати повече от предходния мандат. Част от това политическо семейство е партия ГЕРБ, която съгласно последните резултати ще има 5-има евродепутати в групата. Това значи, че ЕНП ще може да излъчи и идващия ръководител на Европейската комисия. Урсула фон дер Лайен се бори за втори мандат и най-вероятно ще го получи.

Втора политическа мощ в Европейски Съюз остават социалистите и демократите с резултати близки до резултатите от предходния мандат. Те ще имат 139 евродепутати в новия парламент. Българските социалисти ще бъдат единствено двама.

Третото място резервират и либералите от “Обнови Европа ”, само че те понасят съществени загуби. Това се дължи най-много на неприятното показване на партията “Ренесанс ” на Еманюел Макрон, която също е част от европейското демократично семейство. Либералите губят повече от 20 места в Европарламента. Въпреки това първите три политически сили ще могат да образуват проевропейско болшинство в новия Екологичен потенциал. Такива поръчки към този момент направиха в изборната нощ водещите претенденти на първите две политически фамилии - Урсула фон дер Лайен и Никола Шмид.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР