Европейската космическа агенция планира да обяви конкурс за създаване на

...
Европейската космическа агенция планира да обяви конкурс за създаване на
Коментари Харесай

Европа планира създаване на товарен космически кораб, в САЩ вече сглобяват такъв

Европейската галактическа организация възнамерява да разгласи конкурс за основаване на товарен галактически транспортен съд, съобщи ръководителят на организацията Йозеф Ашбахер, написа SpaceNews. Предвижда се състезанието да се организира измежду европейски компании.

Първият полет на галактическия товарен транспортен съд за многократна приложимост би трябвало да се състои през 2028 година Неговата съществена задача ще бъде доставката на товари до Международната галактическа станция (МКС). " Това ще изисква оборудването на кораба да е с благоприятни условия за транспорт на товари, прикачване към МКС и връщане на Земята. Това е нещо, което и през днешния ден Европа няма ", споделя ръководителят на Европейската галактическа организация.
 Грандиозни научни пробиви със международно значение, направени през 2022 година
Грандиозни научни пробиви със международно значение, направени през 2022 година

Сред тях е и пробива при опитите с термоядрения синтез, както и изследването на Космоса

В рамките на първия стадий на търга се планува да се даде финансиране на две или три компании на обща стойност 75 милиона евро. Последващото финансиране се възнамерява да бъде обезпечено чак през 2025 година

Не се изключва в бъдеще новосъздаденият европейски товарен галактически транспортен съд да бъде модифициран за пилотирани полети.
 Снимка 600922
Източник:

В същото време, когато Европа е на стадий обмисляне основаването на товарен галактически транспортен съд, който да полети след пет години, с глобяването на обещаващия американски галактически транспортен съд за многократна приложимост Dream Chaser, предопределен да доставя товари до Международната галактическа станция (МКС), е съвсем приключено. Това стана известно на наблюдаващия от ArsTechnica Стивън Кларк, който е посетил завода на американската компания Sierra Space.

По неговите думи, за галактическия транспортен съд са необходми единствено още няколко детайла, с цел да приключи сглобяването. Понастоящем Dream Chaser се приготвя да бъде изпратен на полигона на Националната организация по аеронавтика и проучване на Космоса (НАСА) в щата Охайо, където в течение на един до три месеца, ще бъдат извършени термовакуумни тестови тествания.

А преди тях Dream Chaser ще бъде интегриран с товарен отсек за еднократна приложимост, ситуиран на полигона, за осъществяване на вибрационни и акустични тестови тествания.
 В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен уред ще стигне до Южния полюс на Луната
В търсене на (замръзнала) вода: Китайски летателен уред ще стигне до Южния полюс на Луната

Мисията се счита за доста значима от научна позиция

При сполучливо довеждане докрай на плануваните тествания на полигона, галактическият корабът ще бъде изпратен в щата Флорида за подготовката му за първото изстрелване в Космоса, планувано за април идната година.

През май тази година компанията Sierra Space организира тестови електрически тествания на галактическия транспортен съд Dream Chaser.

Dream Chaser се построява от Sierra Space по поръчка на НАСА, за доставки на товари на МКС. Понастоящем товари на МКС транспортират галактически кораби като: " Прогрес Министерски съвет ", Cygnus, Dragon и H-II Transfer Vehicle (HTV).
 Почистване на околоземната орбита посредством поток от йони - допустимо ли е
Почистване на околоземната орбита посредством поток от йони - допустимо ли е

Учени сътвориха уред за " хващане " на галактически отпадъци
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР