Европейската космическа агенция (ESA) публикува първите, остри като бръснач изображения,

...
Европейската космическа агенция (ESA) публикува първите, остри като бръснач изображения,
Коментари Харесай

Космическият телескоп Euclid изпраща изображения на „галактически зоопарк“, далечни галактики

Европейската галактическа организация (ESA) разгласява първите, остри като бръснач изображения, изпратени от галактическия телескоп Euclid, предопределени да отключат тайните на тъмната материя и тъмна сила – скрити сили, за които се счита, че съставляват 95 % от Вселената.

Изображенията, оповестени във вторник, демонстрираха мъгливост, наподобяваща глава на кон, и невиждани до момента далечни галактики, разказани от учения от Евклид Жан-Чарлз Куиландре като „ серия от обекти от галактическия зоопарк във връзка с многообразие, цветове и форми ”.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Европейският галактически спътник Евклид е изстрелян, с цел да изследва „ тъмната материя “ Раждане на звезди: Космическият телескоп Webb снима бебето звезда от близко -up Астероид „ прахуляк, парчета “ евентуално ще бъде открит като върната галактическа капсула на НАСА е отворена НАСА разкрива проба, взета от повърхността на близкия до Земята метеорит Бену завършек на списъка

ЕКА, която управлява шестгодишната задача с американската галактическа организация НАСА като сътрудник, сподели, че изображенията са най-резките по рода си, демонстрирайки способността на телескопа да следи милиарди галактики на разстояние до 10 милиарда светлинни години. < /p>

Изображенията обгръщат четири области от относително близката галактика, в това число 1000 галактики, принадлежащи към солидния клъстер Персей единствено на 240 милиона светлинни години, и повече от 100 000 галактики, ситуирани на назад във времето, сподели ESA.

Учените имат вяра, че големи, видимо проведени структури като Персей биха могли да се образуват единствено в случай че съществува тъмна материя.

Евклид започва през юли с първата по рода си задача в света, целяща да изследва дълготрайни галактически мистерии, частично посредством картографиране на една трета от небето – обхващащо два милиарда галактики – за основаване на това, което е оповестено за най-точната 3D карта на галактика в миналото.

След като се причисли към сътрудника си от галактическия телескоп Джеймс Уеб в постоянна точка на зависене на почти 1,5 милиона километра (повече от 930 000 мили) от Земята, Евклид стартира да изпраща първите си наблюдения.

Ръководителят на ESA Йозеф Ашбахер сподели в изказване, че първите пет изображения на Евклид са „ вдъхновяващи и ни припомнят за какво е значимо да отидем в космоса, с цел да научим повече за мистериите на Вселената “.

Ето петте изображения, започвайки с това, което е най-близо до Земята, и преминавайки към космоса:

Мъглявината Конска глава

Гигантски червен кон като че ли е вдигнал глава на фона на въртящи се звезди, някои от които към момента се образуват в звездна детска стая.

Мъглявината Конска глава – известна още като Барнард 33 – е на 1375 светлинни години.

Главата на коня в действителност е тъмни облаци пред ултравиолетовото излъчване, идващо от Сигма Орионис, която е източната звезда в пояса на съзвездието Орион.

Мъглявината Конска глава е била следена и преди, само че телескопът Евклид е първият, който дава подобен цялостен аспект единствено за час, с помощта на своя необятен обектив.

Учените се надяват, че като претърсят наблюденията на Евклид върху мъглявината, ще открият невиждани до момента планети с размерите на Юпитер, както и звезди, които към момента са в начален етап.

Кълбовиден куп NGC 6397

На 7800 светлинни години – само че към момента в нашата вселена Млечен път – този клъстер е сбирка от стотици хиляди звезди, свързани дружно от гравитацията.

„ Понастоящем никой различен телескоп с изключение на Euclid не може да следи целия объл куп и в това време да разграничи неговите слаби звездни членове във външните райони от други галактически източници “, сподели в изказване ученият от Euclid Consortium Davide Massari.

Учените се надяват да употребяват наблюденията на Евклид, с цел да виждат след себе си звезди, като кълбовидни купове, до момента в който пътуват през нашата вселена.

„ Изненадващото е, че не виждаме тези звезди да се движат обратно “, сподели ученият от плана Euclid Рене Лаурейс пред организация AFP.

„ Една от теориите е, че може да има тъмна материя към кълбовидния куп, който държи всички звезди дружно “, сподели той.

ЕКА се надява Евклид да хвърли повече светлина върху тъмната материя и тъмната сила, които остават забулени в тайнственост.

Неправилна вселена

Не всички галактики са красиви спираловидни като нашата. Изображения на неправилната вселена джудже NGC 6822, на към 1,6 милиона светлинни години от Земята, са били заснемани и преди, в това число от галактическия телескоп Джеймс Уеб.

Въпреки това Евклид е първият, който съумява да снима цялата вселена единствено за час.

Както постоянно се случва в ранната галактика, звездите на тази вселена са с ниско наличие на метал и учените се надяват, че анализът им ще хвърли светлина върху това по какъв начин се развиват галактиките.

Скритата вселена

Спиралната вселена IC 342 си завоюва прозвището „ скритата вселена “, тъй като може да бъде мъчно да я видим зад диска на нашия личен Млечен път.

Той е относително близо – най-малко в галактическо отношение – на към 11 милиона светлинни години от Земята.

Инфрачервеното зрение на Евклид обаче съумя да надникне през праха, с цел да забележи невиждани до момента кълбовидни купове, сподели ESA.

Клъстер Персей

ESA разказа това изображение като „ гражданска война в астрономията “.

Изобразява клъстера Персей, който съдържа хиляда галактики на към 240 милиона светлинни години.

Но на назад във времето има повече от 100 000 спомагателни галактики, на към 10 милиарда светлинни години от нас, сподели ESA. Много от тези далечни галактики в никакъв случай не са били забелязвани преди.

Лаурейс сподели, че е било „ доста вълнуващо “, когато екипът е видял изображението за първи път и е разкрил слаба светлина, идваща не от клъстера, а от звезди, останали от конфликти сред галактики.

Това, че тези звезди не са били изтеглени назад в галактиките, може да допуска съществуването на тъмна материя, сподели той.

Лаурейс акцентира, че това остава „ директно доказателство “ и че бъдещи проучвания могат да разкрият повече за разпространяването на тъмната материя във Вселената.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР