Европейската Комисията добави днес нов всеобхватен подход към психичното здраве

...
Европейската Комисията добави днес нов всеобхватен подход към психичното здраве
Коментари Харесай

1.23 млрд. евро влага ЕК в психичното здраве на европейците

Европейската Комисията добави през днешния ден нов изчерпателен метод към психологичното здраве в Европейския здравен съюз, за да го приравни по значителност с физическото. Това разгласява Европейска комисия в уеб страницата си през днешния ден.

Новият междусекторен метод към проблемите с психологичното здраве включва 20 водещи начинания и финансиране от Европейски Съюз в размер на 1.23 милиарда евро по линия на разнообразни финансови принадлежности. Планираните дейности в региона на психологичното здраве следва да бъдат съсредоточени към съответната и ефикасна предварителна защита, достъп до качествено и на ниска цена психологично опазване на здравето и реинтеграция в обществото след възобновяване. Те би трябвало да включват поощряване на положителното психологично здраве посредством предварителна защита и ранно разкриване, в това число чрез Европейска самодейност за предварителна защита на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психологично здраве и засилена научноизследователска активност по отношение на здравето на мозъка.

Според Европейска комисия, преди пандемията от COVID-19, проблемите с психологичното здраве на европейците са засягали към 84 милиона души в Европейски Съюз, като са коствали повече от 4% от Брутният вътрешен продукт във всички страни членки на съюза, или повече от 600 милиарда евро годишно. Това включва цената за здравните системи и за стратегиите за обществена сигурност, както и намалената претовареност и намалената работливост на служащите. Оттогава тази статистика се е влошила.

Припомняме, че ръководителят Европейска комисия Урсула фон дер Лайен прикани за нова самодейност в региона на психологичното здраве в речта си за положението на Съюза през септември 2022 година

Целите на новите политики са ориентирани към :
Насърчаване на положителното психологично здраве посредством предварителна защита и ранно разкриване, в това число чрез Европейска самодейност за предварителна защита на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психологично здраве и засилена научноизследователска активност по отношение на здравето на мозъка. Инвестиране в образование и създаване на потенциал за консолидиране на тематиката за психологичното здраве във всички области на политиките и възстановяване на достъпа до лекуване и грижи. Действията ще включват стратегии за образование и продан на експерти и техническа поддръжка за промени в региона на психологичното здраве на национално ниво. Осигуряване на положително психологично здраве при работа чрез нараснала информираност и по-добра предварителна защита. Това ще бъде реализирано да вземем за пример посредством акции на Европейската организация за сигурност и здраве при работа (EU-OSHA) за повишение на осведомеността, които обгръщат цялата територия на Европейски Съюз, както и чрез възможна бъдеща самодейност на Европейски Съюз по отношение на психосоциалните опасности на работното място. Защита на децата и младежите през годините на образуване на личността, когато те са най-уязвими, в подтекста на засилващ се напън и все по-големи провокации. Мерките включват основаване на мрежа за психологично здраве на децата и младежите, набор от принадлежности за предварителна защита при децата, ориентиран към главните определящи здравето фактори за психологично и физическо здраве, както и по-добра отбрана онлайн и в обществените медии. Работа с уязвимите групи от популацията посредством даване на целенасочена поддръжка за най-нуждаещите се, като по-възрастните хора, хората в затруднено икономическо или обществено състояние и мигрантите/бежанците. Специално внимание се обръща на засегнатото от спора население, по-специално разселеното от Украйна население (и по-специално деца), както и на децата в Украйна, травмирани от войната. Пример и водачество на интернационално ниво посредством повишение на осведомеността и даване на качествена поддръжка за психологичното здраве при изключителни филантропични обстановки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР