Европейската комисия заяви, че България не е нарушила правилата за

...
Европейската комисия заяви, че България не е нарушила правилата за
Коментари Харесай

ЕК опроверга Политико: България не е нарушила правилата за ценови таван за покупка на руски петрол

Европейската комисия съобщи, че България не е нарушила разпоредбите за ценовия таван за покупка на съветски нефт, до момента в който се възползва от дерогацията.

 

Изявлението на представителя на Европейска комисия пристигна часове откакто Politico разгласява нови скандални разкрития към българската рафинерия на " Лукойл " по отношение на заобикаляне на европейските наказания против Русия.

 

Изданието разкри, че през август 2023 година страната ни категорично е попитала Европейската комисия дали в границите на дерогацията може или не може да се купува съветски нефт на цена от над 60 $ за барел, колкото е таванът в цената за съветското черно злато, общопризнат от Г-7 и признат и от Европейски Съюз. Причината – идващият в страната ни съветски нефт бил на по-висока цена. Запитването до Брюксел е от Агенция " Митници ", а Европейска комисия е дала зелена светлина.

Защо няма нарушаване?

 

Според Еврокомисията България има краткотрайна дерогация от главната възбрана за покупка на съветски нефт. Таванът в действителност не се ползвал за този импорт - той се ползвал единствено за експорт на съветски нефт по море към трети страни (т.е. отвън ЕС), изясни на обедния брифинг на Европейска комисия представител на Комисията. " Тази дерогация има за цел да подсигурява сигурността на доставките и България може да вземе едностранно решение да не се възползва от тази дерогация ", съобщи той.

Европейска комисия бе запитана дали удостоверява, че е дала позволение на страната ни за покупка на съветски нефт на цени над тавана, само че отговор не пристигна. На въпрос възнамерява ли Европейска комисия ограничения, тъй че България да не купува нефт над тавана и да няма в допълнение заобикаляне на глобите, от Комисията не дадоха отговор с конкретика.

" Има дерогации в глобите, които са признати единомислещо от страните членки. Дерогацията свършва през 2024 и няма развой за смяната ѝ. Но сме наясно за плануваното по-ранно отпадане в България ", отвърна само представителят. Припомняме, че ръководещите се схванаха от 1 март 2024 година изключението от възбраната за импорт на съветски нефт да отпадне изцяло, а два месеца по-рано да се спре износът на артикули от съветски нефт от " Лукойл Нефтохим ".

Детайлите

 

Зелената светлина от Европейска комисия е разрешила на България да внася съветски недопечен нефт над ценовия таван от 60 $ в интервала август – октомври 2023 година, написа Politico на база конфиденциални митнически данни. Става въпрос за импорт на стойност 640 млн. евро съгласно Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA). Парите отиват в Русия и там се таксуват с налози – налозите отиват в съветския държавен бюджет, една трета от който към този момент ще се харчи за войната в Украйна (в рамките на 2024 година). Данъците от задната малка врата за съветския нефт - т.е. България - са 430 млн. евро, и то директни налози.

По-рано българската рафинерия на " Лукойл " попадна под светлината на прожекторите и поради разкрития, че е правила противозаконен реекспорт за Европа и даже Съединени американски щати - посредством прекачване на съветски нефт от един танкер на различен по море. Освен това рафинерията е подкрепила военната машина на Владимир Путин с 1 милиард евро. В същото време горивата в България не престават да са на средноевропейска цена, не по-ниски. Българските депутати мълчат Actualno.com потърси мнения от представители на всички обединения в Народното събрание, само че все още те или отхвърлят да приказват по материала на Politico, или декларират, че им е нужно повече време, с цел да излязат с позиция.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР