Европейската комисия заведе днес нова наказателна процедура срещу Полша заради

...
Европейската комисия заведе днес нова наказателна процедура срещу Полша заради
Коментари Харесай

ЕК заведе нова наказателна процедура срещу Полша

Европейската комисия заведе през днешния ден нова наказателна процедура против Полша поради правосъдната й система. Конкретната причина са решения на полския Конституционен съд, оспорващи примата на европейското право над националното законодателство, съобщи Франс прес.

" Смятаме, че посочените правосъдни решения са нарушили общите правила на автономност, господство, резултатност и еднообразно използване на правото на Съюза, както и наложителните решения на Съда на Европейски Съюз ", сподели на конференция европейският комисар по стопанската система Паоло Джентилони. Той добави, че " Конституционният съд (на Полша) към този момент не дава отговор на условията за самостоятелен и неутрален съд, основан със закон, както се изисква от Договора за Европейски Съюз ".

Европейската комисия, страж на договорите, изпрати писмо до полското държавно управление, което разполага с два месеца за отговор. Наказателната процедура може да докара до сезиране на Съда на Европейски Съюз и вероятно до финансови наказания.

Брюксел от няколко години е в спор с националистическото консервативно държавно управление във Варшава за правосъдните промени, като го упреква в подкопаване на независимостта на правосъдната система. Полша е осъждана към този момент няколко пъти от Съда на Европейски Съюз, отбелязва Агенция Франс Прес.

" Европейски Съюз завежда процедура и желае да подчини Конституционния съд на Полша на европейското право ", реагира в Туитър полският заместник-министър на правораздаването Себастиан Калета, представен от Ройтерс. Той назова хода на Европейската комисия " офанзива против полската конституция и нашия суверенитет ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР